2023-03-10
日本返嚟已经一段时间,但仲系好挂住啲日本菜。于是友人提议去喱间居酒屋。一坐低 就已经有开胃三小碟有开胃小碟 令人好期待一阵上嘅菜。首先嚟Sake,我点左个橙味。入口甜甜地,可以同唔好酒嘅朋友小酌,系一个唔错嘅选择。之后嚟嘅系梅 嘅象拔蚌刺身喱个拼盘除左有象拔蚌 亦都有其他刺身既然主打象拔蚌,都真系几甜😍其他刺身都新鲜,口感呃唔到人!好多野都系朋友点,唯独鸡软骨饺子系我点嘅。所以我特别期待。嚟到冇令我失望!皮脆又油兹兹嘅感觉。啲鸡软骨已经搅到好碎所以同饺子皮、饺子入面嘅肉咀嚼嘅时间唔会差好多。但咀嚼嘅时候,又会咬到脆脆地嘅软骨。系我追求嘅口感。佐酒小食当然仲有鸡泡鱼干、极上牛舌心。鸡泡鱼干店家整得比较干身,所以都好焦脆。另外牛舌都弹牙多汁,绝对对得起极上喱个名涵。嚟到今晚另一重头戏-Harami 真系好好食,挨住筋膜嘅位啲牛油好香好浓。好食到我地本身唔系太清楚到底系牛嘅边个位置,都即刻上google 揾。原来系指牛嘅横膈膜近背嘅位置。肉质带适中嘅油脂,口感柔软,肉味浓香。店家亦都烧到好合适嘅生熟程度!最后我地用一个芝士蛋糕切件去为喱餐画上句号。整体嚟讲价位都好合理,食物质素都唔错。大推象
但仲系好挂住啲日本菜。
于是友人提议去喱间居酒屋。
一坐低 就已经有开胃三小碟
有开胃小碟 令人好期待一阵上嘅菜。
首先嚟Sake,我点左个橙味。
入口甜甜地,可以同唔好酒嘅朋友小酌,
系一个唔错嘅选择。
之后嚟嘅系梅 嘅象拔蚌刺身
喱个拼盘除左有象拔蚌 亦都有其他刺身
既然主打象拔蚌,都真系几甜😍
其他刺身都新鲜,口感呃唔到人!
好多野都系朋友点,
唯独鸡软骨饺子系我点嘅。
所以我特别期待。
嚟到冇令我失望!
皮脆又油兹兹嘅感觉。
啲鸡软骨已经搅到好碎
所以同饺子皮、饺子入面嘅肉
咀嚼嘅时间唔会差好多。
但咀嚼嘅时候,又会咬到脆脆地嘅软骨。系我追求嘅口感。
佐酒小食当然仲有鸡泡鱼干、极上牛舌心。
嚟到今晚另一重头戏-Harami
真系好好食,挨住筋膜嘅位啲牛油好香好浓。
原来系指牛嘅横膈膜近背嘅位置。
最后我地用一个芝士蛋糕切件去为喱餐画上句号。
整体嚟讲价位都好合理,食物质素都唔错。大推象拔蚌刺身同Harami!!!
地理位置位于旺区,最特别系佢系地库舖,有种去咗日本商店街地库觅食嘅感觉。
梅 象拔蚌刺身
鸡软骨饺子