2009-07-19
约左安小姐食饭,因为上次佢甩底的关系,佢话今次佢请。地点佢拣左Grappa's,果然系一个「银行家」。地点好难揾,系地庐既一条要转弯入去先见到的巷仔的尽头...唔系有人带都唔识去。依间Grappa's的主题系一个酒窖,所以拣个咁既地点,定系因为地点系咁所以将错就错?因为主题的关系,依度装修较暗同有格调,比起其他几间的Grappa's较家庭式同casual,感觉好舒服。讲返食物- 我地两个人,叫左一个Carbonara,一个pizza share。Linguine Carbonara非常对办,酱汁浓杰得包住晒弹牙的扁意粉,很creamy但唔会好漏。烟肉切成一粒粒好香口,唔会干晒。唯独系羊奶芝士的味道有啲浓烈,如果系意粉的话,好似多啲牛油味或较淡的芝士味多啲好似好啲呢。Pizza要左推介的Pizza Sardegna,即系鸭肉肠、甜椒、洋葱、羊奶芝士同Mozzarella等等。Pizza皮薄系必然的事,香草Mozzarella都好薄,一啲都唔会漏。鸭肉肠系自家制的,带点辣味,有鸭肉味又唔肥。第一次食鸭肉肠,不错不错。小弟唔太钟意意粉的羊奶芝士,但系pizza的羊奶芝士味道就非常之夹,同埋甜
Pizza要左推介的Pizza Sardegna,即系鸭肉肠、甜椒、洋葱、羊奶芝士同Mozzarella等等。Pizza皮薄系必然的事,香草Mozzarella都好薄,一啲都唔会漏。鸭肉肠系自家制的,带点辣味,有鸭肉味又唔肥。第一次食鸭肉肠,不错不错。小弟唔太钟意意粉的羊奶芝士,但系pizza的羊奶芝士味道就非常之夹,同埋甜椒、浓烈的芝士味加上洋葱的甜味好好食。
几满意的一餐,价钱唔算贵,最满意的当然系唔驶自己畀钱啦哈哈。