2020-10-27
好耐冇同哥哥食饭,约咗放工食中菜,佢拣咗呢间位于长沙湾嘅客家菜,话前排同客人喺到食完,感觉质素唔错。餐厅主打客家小菜,选择亦非常多,家乡风味浓郁,而且有唔少少见嘅手工菜。一坐低店员先为我哋上茶同小食,花生香酥脆口,伴上少量盐粒,开胃可口。胡椒猪肚汤系我指定要点嘅,喺呢种夜晚翻风嘅日子,最适合饮返碗热辣辣嘅猪肚汤驱寒。胡椒猪肚汤超级足料,几乎大半盘都系汤料,汤底鲜香浓郁,咸菜味道突出,稍微掩盖胡椒嘅味道,饮落唔会太辣。椒盐鲜鱿非常够镬气,鲜鱿炸得够香脆,咬落外层松脆,肉质弹牙,加上惹味嘅椒盐同蒜粒,无论当小食抑或𩠌饭都一流。杂菜煲份量好足,近乎满泻,材料亦超级丰富,有鲜鱿、虾干、草菇、西兰花、白菜仔、生菜、娃娃菜、菜心、红萝卜、西芹同粉丝,所有材料用清甜嘅上汤浸住,又好味又健康。食饱饱之后店员仲为我哋送上暖笠笠嘅木瓜雪耳糖水,甜度适中,够哂滋润,好适合最近干燥嘅天气。餐厅食物质素唔错,而且份量好足,店员态度亦非常友善,令人有种宾至如归嘅感觉,好适合一家大细用餐。
胡椒咸菜猪肚汤
胡椒咸菜猪肚汤