2020-07-20
之前去坚尼地城台式小店大食一餐,点到成枱都系。店舖座位唔多,用嘅系Open kitchen,🥢🥄餐具都系放墙上嘅嘅格上,行朴素地道嘅路线。台式水煎香肠($40),平时通常切开一片片,今次就原条上,食得几爽。一口葱馅饼($36)🥙,入面系猪肉馅,几大件,绝对唔系一口size。玉米起司蛋饼($38),🧀芝士味唔算好明显,个蛋饼皮又好似硬左少少。。台式花枝丸($20),炸过黎🍢大大粒。白菜卤($25),酸酸味味嘅一大碟白菜。卤味拼盘($55),有大家见惯见熟嘅几款卤味。盐酥鸡($30),酥脆嘅口感,惹味。原味牛肉面($60),🍜汤底几浓味。珍珠奶茶($23),朋友呢款可以调教甜度。黑糖花生麻糬($32),事后先发现原来我地连点三款黑糖甜野。呢款麻糬又几正,软糯嘅皮入面包住花生🥜,口感丰富。黑糖珍珠鲜奶($32),我呢杯嘅黑糖味都几重,🥤不过珍珠就软左少少,未够咬口。黑糖仙草奶冻($32),啲芋圆个时间差少少,未够熟。🥣不过仙草加花奶系正嘅。呢度嘅食物中规中矩,价钱同台式小店都差唔多,无得飞台湾,黎食餐饭都几有feel架。
台式花枝丸($20),炸过黎🍢大大粒。
白菜卤($25),酸酸味味嘅一大碟白菜。
卤味拼盘($55),有大家见惯见熟嘅几款卤味。
盐酥鸡($30),酥脆嘅口感,惹味。
原味牛肉面($60),🍜汤底几浓味。
珍珠奶茶($23),朋友呢款可以调教甜度。