听讲元朗广场新开唔少餐厅,但一去到发觉原来几间都装修紧,正当灰机之际发现门面望落唔错嘅台式餐厅--桂花小幸。仔细睇个窗口,有句相当正面嘅说话「用你的微笑改变世界,但别让世界改变你的微笑!」晚市套餐有几多选择,去主打牛肉面嘅餐厅当然食牛肉面(我未入餐厅已经谂好咗食咩)。见Menu上的台式饭类好似都几好,尤其是卤肉饭。饮品种类同出面台式奶茶店有得挥。-麻辣双丸米线套餐贡丸同花枝丸感觉系好普通嘅食材,但要做到好食唔容易。市面上好多粉制成嘅花枝丸,食落完全无口感,呢度嘅花枝丸食得出饱满结实嘅花枝块。至于贡丸,唔系一般嘅贡丸,而系超巨型贡丸。食落弹牙、啖啖肉,配牛腩汤底亦相当夹。红烧三宝牛肉定食喜欢食牛的人一定很开心,满满的牛肉就放在眼前,上枱时非常吸睛,先讲牛肚:厨师将牛肚切成条状,方便客人进食,而且令牛肚块更容易吸收牛肉汁的精华;牛腩:非常入味,重点系唔黐牙,而且带有少少根部,咬落口仲有阵好香嘅牛脂肪味;牛筋:都系细细旧,非常之淋,但数量太多,好溜⋯⋯最后要share食先食得晒。白饭选用珍珠米,洁白晶莹、颗粒饱满均匀完整。面头加了些黑芝麻,提升卖相,捞埋啲牛肉汁简直一流。麻辣牛肚比起红烧牛肉
见Menu上的台式饭类好似都几好,尤其是卤肉饭。
饮品种类同出面台式奶茶店有得挥。

麻辣牛肚
比起红烧牛肉三宝入面嘅牛肚,我更钟意呢味麻辣牛肚。刚上枱,浓郁嘅香味扑鼻而来,麻辣恰到好处的牛肚,让麻辣完全渗透在牛肚内,口感绝对超弹,会令人吃上瘾。唯一败笔之处在于有部份牛肚切得唔够细条,入口有些少笨拙。

黑糖珍珠奶茶
芝士奶盖阿华田
浓郁醇厚的芝士奶盖加上阿华田,阿华田的香甜与顺滑的鲜奶交织,口感好特别。
2个套餐+1个小食+2杯特饮足以食到好饱,埋单只系$260左右,性价平唔错。
黑糖珍珠奶茶