2017-07-09
今个星期五Happy Friday同几位朋友去了试呢间隐藏喺后巷的台湾食店「阿元来了」,店位于后巷内有点难找,但如果去到附近见到一条黑暗嘅后巷入面有人龙排紧队嘅话咁恭喜你,因为你已经成功到达了阿元来了的门口啦🎉🚶🏻🚶🏻🚶🏻🚶🏻🚶🏻🚶🏻🚶🏻我地一行四人大概晚上七时半到达,到达时人龙未算长,大概二十多人。一路等直至入内的时候都未见人龙有特别增长,都系维持喺二十人左右。我们等了约二十分钟便可入内。如果排队有几个朋友一齐吹吓水嘅话其实时间都过得好快。喺店外排队嘅时候其实店员已经畀咗呢张落单纸我地写住先,所以一入到去已经可以落单。不过一坐低见到呢个奶茶有大大件统一布丁咁吸引,于是四个都转哂啲嘢饮做呢个布丁奶茶🤤啲嘢食好快嚟齐,好吸引👏🏻主食方面我地叫咗鲁肉饭、蚵仔大肠面线同香菇肉羹汤饭,但个汤饭佢落错咗做汤面。鲁肉饭处理得唔错,不过不失,正常水准。个蚵仔肠面线就略嫌唔饱肚,朋友话好似食咗个空气面线咁😅不过呢种台式面线系咁,所以如果你系大食啲或者好肚饿嘅话建议你嗌返饭。小食就有塩酥鸡、酥炸鱿鱼、芝士蛋饼同台湾香肠。个人觉得呢到嘅小食比主食出色。不过塩酥鸡同鱿鱼无想像中咁一试难忘,葵涌广场几间唔同的
啲嘢食好快嚟齐,好吸引👏🏻
小食就有塩酥鸡、酥炸鱿鱼、芝士蛋饼同台湾香肠。个人觉得呢到嘅小食比主食出色。不过塩酥鸡同鱿鱼无想像中咁一试难忘,葵涌广场几间唔同的小食店的塩酥鸡反而比佢呢到啲更香口松脆。
值得一提的是芝士蛋饼同台湾香肠。蛋饼呢种台湾随处可见嘅小食喺香港比较难揾到,而佢呢到选择唔卖传统蛋饼而卖芝士蛋饼可能系想符合返香港人口味。蛋饼煎得外脆内软,算是不错,如果之后可以有其他口味例如加葱、肉松或者呑拿鱼等等,再配埋杯豆浆应该相当吸引。
至于台湾香肠,唔知系咪本身入货的香肠未够好定系烤得唔够,略嫌唔够咬口。但配生蒜片食呢个做法够地道又有诚意,加哂分👍🏻
甜品就叫咗温的九份芋圆。但等咗好耐,食哂啲嘢之后催咗两次单先嚟到,而且仲要上错咗个冰嘅🤷🏻♂️但都废事同佢换如果唔系又唔知要再等几耐。同埋都煮得几硬,完全唔Q软。
备受期待的布丁奶茶就完全见到个布丁嘅影踪(得个底有少少),颇为失望。
各个主食都系似台湾地道嘅size,唔大碗,配埋小食就啱啱好。全部嘢食份量其实偏少。所以比起二个人/一大班嚟食,其实四至五个人嚟会比较适合:太少人试唔到太多小食,太多人啲嘢食又唔够分。
虽然落错单嘅机率都几高,但食物唔错,而且环境特别,服务生嘅态度都几好,价钱都算相宜,系值得一试的一间店👍🏻