2019-01-14
今日同同事系西营盘工作完 难得出港岛就决定食埋晚餐先番屋企 经过依间店绝对会被光亮既霓虹灯吸引住 写住「台湾驰名」「咸酥鸡」「红烧牛肉面」好熟悉既台湾菜呀🤤 店外站住热情既女人(应该是老板娘吧)向经过既途人们介绍特色既宝岛菜🇹🇼店内以木系作主轴 挂满一张张台湾唔同既景点照片 等食客边食边欣赏 播住怀旧经典既台湾歌曲 🎶 有d以为自己置身系台湾食紧台湾菜既感觉水吧区有一个抢眼既饮品牌 用上五颜六色代表住唔同既台式手调饮品 好似奶茶精选 特调果茶 乳酸系列等等 小木牌上刻住店内一道道特色既小菜小食 好有台湾地道街头风味💨珍珠奶茶系我最爱既台饮 黎到依家台湾风味餐厅当然要试试 珍珠奶茶几台式风味 几浓奶香 珍珠有嚼劲但唔系Q弹偏腍 而朋友个杯仙草奶茶都唔错 仙草挺多 但奶茶味比我杯淡很多🤔套餐好抵食 $78包一杯热饮 加钱可转特色台饮 四款都系店家有名既台湾怀旧菜色 而且免加一 我见好多枱都系简依个套餐🍴我地两个女生点左四款菜式 分别系台南鲁肉饭 台湾郎蚵仔面线 秘制蒜香鸡翼及澎湖小鱿鱼 分量有点惊人吧🙈蚵仔面线系台湾出名既特色小食之一 最出名既一定系阿宗面线 每次去台北总要去食 今次见到店
珍珠奶茶系我最爱既台饮 黎到依家台湾风味餐厅当然要试试 珍珠奶茶几台式风味 几浓奶香 珍珠有嚼劲但唔系Q弹偏腍 而朋友个杯仙草奶茶都唔错 仙草挺多 但奶茶味比我杯淡很多🤔 套餐好抵食 $78包一杯热饮 加钱可转特色台饮 四款都系店家有名既台湾怀旧菜色 而且免加一 我见好多枱都系简依个套餐🍴 我地两个女生点左四款菜式 分别系台南鲁肉饭 台湾郎蚵仔面线 秘制蒜香鸡翼及澎湖小鱿鱼 分量有点惊人吧🙈
蚵仔面线系台湾出名既特色小食之一 最出名既一定系阿宗面线 每次去台北总要去食 今次见到店内有依个面线就当然要点啦 依道既面线同比时食开有d 唔同 可能系台南既做法 口感方面比平时食开既爽身 有d似新竹米粉 蚵仔同大肠既分量挺多 蚵仔大小不一 但同样肥美 大肠软腍无异味 而汤底唔系浓稠既勾芡 味道略嫌淡左d☺️ 秘制蒜香鸡翼系我强烈推介既小食 有成12只之多 蒜香味唔算太浓烈 但鸡翼经炸过 外皮炸得金黄香脆带点蒜味 好滋味🤤 重点既系鸡翼竟然系 单 骨 好有惊喜😳 好方便到我依d连骨都懒挑既懒人 饭有肉燥饭同鲁肉饭 鲁肉饭系就系肥腻一点 但唔肥唔香麻😂 虽然饭量唔少 但满满既鲁肉肥美香口 加上卤得入味既卤蛋 轻松地KO成饭🤫 澎湖小鱿鱼🦑 几大碟 酱汁几浓 送饭一流 小鱿鱼好爽弹 唔错👍🏻