2019-09-16
半个月前同朋友谂著去食日本嘢,所以去咗中环呢间吉列炸猪扒食晚饭。舖头座落系一个地库,面积较细。想嚟嘅朋友记得要预先打电话预约。一入去,操日式英文嘅老板娘就好热情咁招呼我地,成个感觉好似去咗日本咁!本身都冇抱好大期望,因为我觉得香港嘅吉列炸猪扒一定冇日本嘅咁出色。但系呢餐饭竟然令我改观!我私心好钟意饮梅酒,同难得见到好耐无见嘅朋友,决定食豪啲嗌杯试下! 当晚所见其实餐厅有drinks special, 用大约$100就可以试清酒set (有成3杯),大家嚟食饭嘅时候都可以留意下!朋友就叫咗杯烧酒,但系啲我都系钟意杯梅酒多啲嘢食嚟啦! 我地分别叫咗老板娘诚意推荐嘅烧茄子、煎猪肉饺子同一个full house定食试下。烧茄子一上枱,我同朋友都好急不及待要试下!色泽好吸引之余,一咬入去佢识爆汁!上面个啲萝卜泥亦非常清甜,成个感觉好开胃绝对系隐藏主打!饺子亦同样高汁!外皮极脆,馅料嘅分布啱啱好终于嚟到重头戏啦!吉列炸猪扒好大份!店员同我地讲定食入面嘅面豉汤系free flow嘅!所以一定够饱full house set入面有正常炸猪扒同炸芝士猪扒!啱哂贪心嘅朋友!面包糠嘅部分唔会过多,猪扒亦唔会
朋友就叫咗杯烧酒,但系啲我都系钟意杯梅酒多啲
烧茄子一上枱,我同朋友都好急不及待要试下!
绝对系隐藏主打!
饺子亦同样高汁!外皮极脆,馅料嘅分布啱啱好
终于嚟到重头戏啦!吉列炸猪扒好大份!
面包糠嘅部分唔会过多,猪扒亦唔会话好硬,拍得住日本嘅质素!
我同朋友都觉得价钱算合理久唔久食一次都几happy~