2014-11-28
今日老友生日, 因为小弟去左外国所以都有好几年无亲身同佢庆祝, 今年终于返黎, 梗系要食返餐好既贺一贺佢!!!军记我都好耐无食过, 所以约左班friend 黎再战依间地道小菜馆!!! 我仲记得好近地铁站, 以前响九龙公园打完波就落黎食,依度真系咁多年都无乜变过, 次次黎亲都咁有水准 等左十分钟就入得, 一坐低梗系即刻叫左风沙鸡先啦听老板娘讲, 佢地既风沙鸡仲系用旧式烧鸡炉黎烧, 再拎去炸, 咁先可以整到咁脆咁香, 真系十个赞!! 之后仲叫左避风塘炒蟹, 非常惹味! 加入左大量既炸蒜,豆豉既避风塘料, 真系无马虎清蒸黄立鎗, 金银旦苋菜, 牛肉炒菜心依D 都唔错其实我觉得一间街坊菜馆除左食正野, 仲系食佢既老街坊温情我一早叫老板娘收埋左个蛋糕,老板娘趁我地食得七七八八, 拎个蛋糕出黎果阵已经点晒candle, 仲即席唱左几句生日歌 hahahahaha街坊小店唔单止系我地香港人既共同回忆, 仲系我地一齐成长既地方。要食, 梗系去依D啦, 唔通又去益大财团咩依家开始返工无乜时间, 但系几忙我都一定会约返D朋友食下饭聚下旧, 最后讲多次, 生日快乐 XD
今年终于返黎, 梗系要食返餐好既贺一贺佢!!!
我仲记得好近地铁站, 以前响九龙公园打完波就落黎食,
依度真系咁多年都无乜变过, 次次黎亲都咁有水准
等左十分钟就入得, 一坐低梗系即刻叫左风沙鸡先啦 听老板娘讲, 佢地既风沙鸡仲系用旧式烧鸡炉黎烧, 再拎去炸,
咁先可以整到咁脆咁香, 真系十个赞!!
之后仲叫左避风塘炒蟹, 非常惹味!
加入左大量既炸蒜,豆豉既避风塘料, 真系无马虎 清蒸黄立鎗, 金银旦苋菜, 牛肉炒菜心依D 都唔错 其实我觉得一间街坊菜馆除左食正野, 仲系食佢既老街坊温情
我一早叫老板娘收埋左个蛋糕,
老板娘趁我地食得七七八八,
要食, 梗系去依D啦, 唔通又去益大财团咩 依家开始返工无乜时间, 但系几忙我都一定会约返D朋友食下饭聚下旧,
最后讲多次, 生日快乐 XD