2025-01-17
冬天天气实在太热,最啱就系食辣野刺激下食欲啦!所以我哋去到见见面,以川辣作为今晚嘅主题。开心凉粉食甜嘢会令人开心,望住对方食辣食到标晒眼水都同样开心。呢个开心凉粉其实系麻辣凉拌凉粉,凉粉上洒上芝麻葱花。凉粉爽口滑溜,凉粉挂上麻辣汁,不失为好好嘅开胃菜。麻辣牛柏叶索晒麻辣汁嘅牛柏叶绝对够惊喜!牛柏叶口感爽口,虽然切得幼身,但就索尽麻辣汁。麻辣比例啱啱好,非常有层次,不过略嫌份量偏少烤海鲈鱼+莴笋今晚嘅主菜就拣咗烤鱼,鱼类选择有桂花鱼、海鲈鱼同青江鱼。呢道𩠌绝对系诚意之作,因为鱼身有事先略为煎左,鱼肉不会散碎,亦吸咗唔不少汤汁。海鲈鱼虽然无桂花鱼咁滑,但肉质相对弹牙,而且鱼骨唔多,啱晒怕骨嘅朋友。至于烤鱼嘅另一个精粹系啲配菜,呢度嘅配菜有魔芋、云耳、芹菜同比较少见嘅马铃薯寛粉。不过个麻辣汁愈煮愈浓,越食越咸又麻又辣,需要加汤稀释一吓。我哋另外加咗莴笋,切得厚薄适中,唔需要煮太耐就已经软身,食得!
开心凉粉
麻辣牛柏叶