2019-04-25
早排又去左帝苑酒店食野,佢地咁多间餐厅,今次就试下佢地系3楼嘅Le Soleil越南餐厅。佢地嘅越南餐厅好有特色,位于3楼但都要再上一条短短嘅楼梯先到餐厅,好似系空中咁,餐厅环境靓又有特色。一去到门口就见到摆左个牌出黎介绍新菜式,原来最近出左D越南嘅清新菜,仲系由佢地嘅越南厨师亲自主理....(佢地越南厨师几靓女...)。越南人亲自整越南菜㖞,点都要嗌几款试下。我地首先试左尼个越式蒸粉包,系侍应介绍我地食嘅,话系佢地嘅signature。的确,又真系几好食,里面有蟹肉、虾、甘笋等,皮又够薄,加D鱼露一齐食,成件事好夹。尼个鲜虾扎肉米纸卷都系头盘黎,系其中一款清新菜,入面有原只鲜虾,一睇就知好足料。食尼个米纸卷一定要配佢个秘制酱汁,系用新鲜酸子调配嘅,所以食落清新之余又唔会腻,仲可以on top加D干葱同花生碎,咁样就会多D咬口喇~尼个都系其中一道清新菜,蕉叶青柠烧红立鱼。钟意食香口野嘅可以试下尼个菜式,平时少食越南野,真系唔知原来有咁有特色嘅菜式。红立鱼烧到外脆内嫩,另有跟3款酱汁:南姜汁、葱油、酱油,我个人就比较钟意南姜汁,有少少辣,好适合香口菜式,如果唔食辣嘅就好可以点葱油或酱油,
我地首先试左尼个越式蒸粉包,系侍应介绍我地食嘅,话系佢地嘅signature。的确,又真系几好食,里面有蟹肉、虾、甘笋等,皮又够薄,加D鱼露一齐食,成件事好夹。 尼个鲜虾扎肉米纸卷都系头盘黎,系其中一款清新菜,入面有原只鲜虾,一睇就知好足料。食尼个米纸卷一定要配佢个秘制酱汁,系用新鲜酸子调配嘅,所以食落清新之余又唔会腻,仲可以on top加D干葱同花生碎,咁样就会多D咬口喇~
尼个都系其中一道清新菜,蕉叶青柠烧红立鱼。
钟意食香口野嘅可以试下尼个菜式,平时少食越南野,真系唔知原来有咁有特色嘅菜式。红立鱼烧到外脆内嫩,另有跟3款酱汁:南姜汁、葱油、酱油,我个人就比较钟意南姜汁,有少少辣,好适合香口菜式,如果唔食辣嘅就好可以点葱油或酱油,同样都好味。 越南出名檬粉,我地就叫左个五花腩肉碎酸汤檬粉,都系来自清新菜menu嘅。汤底酸酸甜甜,因为汤头以猪骨熬煮,仲加左青柠汁煮成嘅酸汤,食落清新开胃。想再酸D可以再加D新鲜青柠汁添!
除左清新菜,我地都试左其他a la carte menu嘅菜式。
咖喱炒蟹D肉质够肥美又够鲜
脆皮咖喱牛腩都好入味
最后食埋个 甜品—椰青果冻,椰味香浓,好refresh!仲系玫瑰花造型,无论外观定味道都好吸引。
总括黎讲都几满意,a la carte menu上面有好多菜式都好吸引又未试,下次会再黎过!