2024-05-13 2977 浏览
湾仔最近新开咗一间地道越南风味Banh Mi 嘅小店, 非常喜欢越南法包嘅我,当然会即刻走去试一试。 店舖面积唔算大, 但店舖布置得几有特式。看看餐牌上的介绍, 除了主力越南法包外, 另会有些越南小食, 捞檬等食物可选择。 我要了一份 Cold Cut Sandwich ($78), 都要等咗大概二十分钟, 我 order嘅越式法包终于整好。法包份量算正常饱满。包内各样配料食材看上去够地道亦非常丰富,惊喜是包内用上多种不同款式扎肉,肉松等, 食起来味道口感非常地道,非常丰富。 但我个人略嫌饀料酱汁调校过于湿润。另外面包相对包内食材嚟讲就有㸃失色,面包内层能做到松软, 但外层就完全唔酥脆。 影响咗成份越南法包嘅风味。从师傅在工作枱上制作法包过程, 以至对包内饀料食材所选用嘅要求, 完全感受到店主对制作地道越南法包嘅诚意。

Cold cut Sandwich

外卖自取