2014-07-11
系附近既元创方睇完熊猫之后,就心思思要去胜香园食返个午餐。其实今次已经系第二次食,虽然去到队唔算好长(个阵大概一点几),但天气又热又焗,唔使几分钟已经等到成身汗。(建议呢种天气最好带返把扇/遮/...先去,因为大排档无冷气,系马路边,而且多数要等位)呢d出名既地道食店,要同人搭台是常识吧!(建议唔好一大班人去,实有排都未到你,除非你肯分开坐啦)就算有得坐低,大热天时都难免系咁滴汗,因为就算有大风扇,都唔一定吹到你,而且地方有限,你同你隔离个位又是那么亲近,但为左美食,唯有顶硬上。热辣辣,梗系整返杯咸柠7消一消暑,但略嫌咸左少少,柠檬味有D淡。主角出场,热辣辣茄牛通!虽然汤底明显系加左番茄膏,但仍不减我对佢既喜爱,牛肉唔会太老,分量刚刚好,加上包保热腾腾上台,难怪咁多人慕名而来。相反,茄牛面略为逊色。除左因为佢既汤底同茄牛通唔同,又淡左少少,唔系几吸引之外,而且佢用既面应该系福面,如果可以转成出前一丁相信会更好。柠蜜脆脆系胜香园既另一个卖点。真系好好味!脆得黎柠蜜差唔多完全渗入面包,好食过翠华个D好多!虽然环境真系比唔上个D连锁餐厅,但胜在有一份香港既本土特色。虽然里面D阿姐系有D粗声粗
呢d出名既地道食店,要同人搭台是常识吧!(建议唔好一大班人去,实有排都未到你,除非你肯分开坐啦)就算有得坐低,大热天时都难免系咁滴汗,因为就算有大风扇,都唔一定吹到你,而且地方有限,你同你隔离个位又是那么亲近,但为左美食,唯有顶硬上。 热辣辣,梗系整返杯咸柠7消一消暑,但略嫌咸左少少,柠檬味有D淡。 主角出场,热辣辣茄牛通!虽然汤底明显系加左番茄膏,但仍不减我对佢既喜爱,牛肉唔会太老,分量刚刚好,加上包保热腾腾上台,难怪咁多人慕名而来。 相反,茄牛面略为逊色。除左因为佢既汤底同茄牛通唔同,又淡左少少,唔系几吸引之外,而且佢用既面应该系福面,如果可以转成出前一丁相信会更好。 柠蜜脆脆系胜香园既另一个卖点。真系好好味!脆得黎柠蜜差唔多完全渗入面包,好食过翠华个D好多!
虽然环境真系比唔上个D连锁餐厅,但胜在有一份香港既本土特色。虽然里面D阿姐系有D粗声粗气,无冷气又要忍受同人逼埋一齐食,但鬼叫呢度D野食快靓正咩!为左食好野,热少少都抵啦!