2019-01-20 143 浏览
早轮经过深水埗宝血医院附近发现间生面口既面店叫 「北料南面」 , 一直想去试下。今日收工去深水埗买开野醒起梗系去试下啦店入面好干净,今日闲日唔算多人,望望餐牌,主打系麻辣汤。几得意系佢地既汤面可以有细份俾你㨂,所以变相可以食多d 款我点佐个麻辣牛腩大肠面,一份口水鸡同一碟海哲,跟夕的杯豆浆每次一个人食野通病系眼阔肚窄先黎系杯自家制豆浆好大一杯,面有小小衣,入口好滑好浓豆味,话时话,真系好耐无饮过呢种自家豆浆再黎梗系个麻辣牛腩大肠面啦钟意麻辣的人有褔了,一黎就好香麻辣味,我点既系大份,面系我最钟意既细面,牛腩好大旧,肉质够淋。大肠整得干净,咬落无渣,正成个汤面都好正,但最欣赏真系个面,口感好正,配埋个麻辣汤滑入口,浓浓既花椒八角,同时刺激味蕾同神经但如果不太食得辣,真系点个微辣就够晒啦口水鸡。好抵,点估到4十零蚊咁大碟,仲要足晒料,一样系辣野,但呢种辣比较平实,无个面咁激烈。鸡肉好嫩滑,但唔需要惊生,处理得恰到好处如果呢个口水鸡送饭应该无得顶,而最正系咩!?就系原来真系有得叫 「口水鸡饭」下次可以试下最后个毎海哲十几蚊一碟都好抵。唔会散修修。好香好弹牙今餐饭真系超饱超满足。唯一就只系个面
今日收工去深水埗买开野醒起梗系去试下啦

我点佐个麻辣牛腩大肠面,一份口水鸡同一碟海哲,跟夕的杯豆浆
每次一个人食野通病系眼阔肚窄

先黎系杯自家制豆浆
自家制豆浆

再黎梗系个麻辣牛腩大肠面啦
麻辣牛腩大肠面

但如果不太食得辣,真系点个微辣就够晒啦

下次可以试下
口水鸡

最后个毎海哲十几蚊一碟都好抵。唔会散修修。好香好弹牙
海哲

今餐饭真系超饱超满足。
唯一就只系个面比想像中辣,下次黎再微调下就正啦

自家制豆浆
麻辣牛腩大肠面