2020-05-21
嗜辣瘾起,无奈封关原因无得北上,见呢间川菜店名打正「麻辣」旗号,食辣pro当然要试试佢小菜价钱合理,川菜中常见嘅地道菜都有;辣度有小/中/大辣可选择,比较人性化。因为友人食唔到太辣,所有菜式都order咗小辣。出名辣妹嘅我决定自行加辣椒酱老板娘话佢地嘅辣椒酱都系自调,味道香辣而带椒香,又有xo酱嘅鲜味。上菜速度几快,所有菜肴即叫即制,上枱仍然充满获气。辣子鸡卖相够大堆头,超多辣椒,未食先闻到辣味;加入炸过嘅姜片伴炒,口感几特别,似牛蒡但又带辣香。入口无想像中咁辣,个人认为小辣系正常人均可接受嘅范围;先炸香再翻兜,令鸡件香口又保留到油汁,美中不足系size偏细件同调味少咸。推荐菜镬气够,辣中带甜,又带些许麻香,好惹味~牛肉大块新鲜,入口充满鲜牛肉独有嘅膻香,配合爽脆又索晒肉汁嘅京葱,呢个组合可以送几碗饭。呢道菜相信无人未食过但好多舖头都炒得又霉又老身。难得四季豆依然保持到翠绿爽嫩,肉末伴菜莆先经油炸,食起嚟更香口。冷盘嘅手拍青瓜最后先上枱,主要靠醋同蒜调味,味道偏酸;青瓜切得较为粗身,好处系口感更明显,但就唔够入味。小辣对我嚟讲无咩辣味,自问食得辣嘅人可以拣大辣
小菜价钱合理,川菜中常见嘅地道菜都有;
辣度有小/中/大辣可选择,比较人性化。
因为友人食唔到太辣,所有菜式都order咗小辣。
辣子鸡卖相够大堆头,超多辣椒,未食先闻到辣味;
加入炸过嘅姜片伴炒,口感几特别,似牛蒡但又带辣香。
呢道菜相信无人未食过但好多舖头都炒得又霉又老身。
青瓜切得较为粗身,好处系口感更明显,但就唔够入味。
小辣对我嚟讲无咩辣味,自问食得辣嘅人可以拣大辣