2018-06-11 47 浏览
话说IFC有恐龙展,所以𠮶日约咗个系中环返工嘅朋友,打算等佢收工,同佢一齐食啲嘢,再去睇恐龙🦖但我呢啲cheap精,又怕中环食嘢贵,我朋友就介绍话摆花街有间食越南粉,唔贵又好食,一于去试吓呢店舖唔算太大,但不论系门面,定系内在环境,都几有格调,唔睇Menu,都唔知佢系食越南粉,我哋坐吧枱,可以一路倾计,一路望住师傅整嘢食餐牌上选择唔算太多,主要都系汤河、捞檬同埋小食我就拣咗个最经典嘅生牛肉汤檬,分量几多,牛肉生熟程度刚好,够嫩滑新鲜,汤底清甜,非常不错而我朋友就话天气太热,冇咩胃口,所以减咗食个开胃醒神嘅火烧牛腩捞檬,你个犀利呀,酸醋系即时条配,唔似其他餐厅,咁所有人都用同一樽,感觉新鲜得来,又卫生啲火烧牛腩非常正,好似食火炙寿司咁,有浸淡淡的烧烤味,牛肉味浓郁,配埋捞檬,好夹好好味我哋仲交配左小食,首先系个春卷,的的式式,一啖一粒,脆卜卜,口感很不错啊跟住就系鸡肝酱蜜糖多士,鸡肝酱我之前从来都冇食过,所以感觉比较新颖,估唔到未到俾我幻想嘅好,配埋蜜糖,无论口感定味道,都非常夹,好味啊我哋亦都有叫饮品,分别系椰青水同埋青柠梳打,青柠梳打入面,仲有薄荷叶,非常解渴,最适合衣家呢啲天气饮而

餐牌上选择唔算太多,主要都系汤河、捞檬同埋小食

而椰青水,未到真系同系街边饮𠮶啲即开椰青一样,应该冇其他添㗎,好饮

原来系中环食嘢,都唔一定得个贵字,普通价钱,都可以享受到优质越南美食