2024-11-02
喺屋企附近揾间好嘅法国餐厅,原来唔系咁难。喺将军澳Popcorn一楼,有间食Causal法国菜几出名嘅ODelice! 。之前已经试过佢个brunch,今次嚟试吓佢晚餐。佢嘅二人餐好有趣,$538就有两份汤同餐包、头盘或甜品,同埋两份主菜。即系话可以选择一份头盘一份甜品加两份主菜,感觉上冇咁滞,可以留返啲位食甜品😂。当中有啲菜式可以加钱升级,但整体嚟讲就算唔升级都几多选择。法式点心拼盘 (+$30)作为Starter佢系极之有惊喜。首先一个Starter差唔多系二人份量,当中包括- 蟹肉他他- 蕃茄红甜椒蘸酱- 迷你蛋批- 炸黑松露蘑菇球- 西班牙火腿呢个根本就系西班牙tapas拼盘,每样嘢食都系small bite,如果以一人份量计其实系几大份。味道方面最好食系炸黑松露蘑菇球,有阵阵松露味,加上蘑菇嘅质感。蛋批同蟹肉他他都有不错水准。原只烤龙虾 (+$135)上菜已经吓一跳,除咗因为龙虾好大只,原来仲跟咗个薯条。龙虾有非常丰富嘅芝士酱,配埋啖啖弹牙嘅龙虾肉,食𠮶阵真系谂紧,咁先系法国菜嘛!阿根廷安格斯肉眼牛排 (+$45)Medium Rare嘅阿根廷牛扒,做得相当不错。首先要赞嘅当
法式点心拼盘 (+$30)
- 蟹肉他他
- 蕃茄红甜椒蘸酱
- 迷你蛋批
- 炸黑松露蘑菇球
- 西班牙火腿
原只烤龙虾 (+$135)
阿根廷安格斯肉眼牛排 (+$45)
Medium Rare嘅阿根廷牛扒,做得相当不错。首先要赞嘅当然系成熟度准确。肉质够腍亦有油香,但又唔会好肥,所以食好多块都唔觉得腻。要留意枱面提供盐同黑椒系要落嘅,咁样会令块扒好味好多。
芒果红莓酱可丽饼椰子雪糕
砌得相当靓嘅Crepe。
其实个逻辑好简单,就系用芒果同红莓酱嘅酸度,平衡椰子雪糕嘅甜度。而结果系成功嘅,整体唔会偏甜,Crepe当然就系提供质感。
Domaine Roux Pere et Fils ’Les Cotilles‘ Pinot Noir $90
之后讲讲红酒。呢啲表面上系VDF,实际上酒庄喺Burgundy,所以Pinot noir都有一定水准,颇甜美,红果香爆棚。
Japanese Mule $85
主要嘅成份系Gin同巨峰提子香甜酒。但当中闻到唔少嘅水果味,亦有一定花香。饮落去酸酸甜甜嘅水果酒咁,清新解渴,亦有酒精作支撑。
有时要食好嘢唔一定要去到山旮旯,地铁站上盖一样有好嘢食。最后要赞嘅其实系餐厅嘅节奏控制,佢唔会将所有嘢食一齐上菜,而系先上starter,食完到主菜系两份一齐上,最后收晒枱面嘅嘢先上甜品,明显唔系赶头赶命嘅节奏。