2021-05-11
📍 十常八九十常八九同枫子一直都系我to do list入面,但每次都见劲多人排,前几日终于的起心肝去排十常八九😠都等左个几两个钟😂下次应该食嘢前拎定位,唔洗周围行到烂🥲因为有位店员会打比你叫你翻嚟~呢间系间简约日系装潢嘅甜品舖~ 分左2边位,一边系坐和式榻榻米,一边系坐痴墙木凳加张枱咁〰️友人喺悄悄坐唔到榻榻米,嚟到十常八九有得坐即刻坐翻够本🤣(羞家呀~),佢坐位唔多,所以在场嘅人都会降低声调去聊天,感觉好似置身喺诚品入边咁样好有修养~~顺带一提,佢嘅Menu系好似绘本咁 十分qq啊!———————————————————-🍮 和栗蒙布朗 $88著名的京都甜点,在场几乎人头一个,唔知真系咁好食定为左打卡呢?不过食落又几惊喜㖞!粟子蓉相信系无添加直接原材料整出嚟的,因为食落冇甜味,只有淡淡栗子香~~ 食到中间会食到云尼拿雪糕同蛋白饼😍三样嘢加埋一齐好夹呀😆.ᐟ.ᐟ栗子清清甜甜再再上云尼拿同又脆又甜嘅蛋白饼唔知点解个口感有种食紧雪葩嘅感觉🤣轻松就ko!🍹 黄豆黑糖豆乳 $48叫左先知原来呢个都系热门嘢嚟😂 我个人超推荐呢款饮品喔🤍 如果喜欢黄豆粉同黑糖味的人会超喜欢~!浓厚豆乳面上面撒了
顺带一提,佢嘅Menu系好似绘本咁 十分qq啊!
———————————————————-
🍮 和栗蒙布朗 $88
🍹 黄豆黑糖豆乳 $48
叫左先知原来呢个都系热门嘢嚟😂 我个人超推荐呢款饮品喔🤍 如果喜欢黄豆粉同黑糖味的人会超喜欢~!浓厚豆乳面上面撒了超多黄豆粉🤤每饮一啖都食到好多~~ 饮落去带有淡淡豆乳味带有少少黑糖甜的感觉令人好想不停饮😆根本就系一杯流质黄豆蕨饼〰️〰️面头仲有一串黑糖糯米丸子🍡咬落十分烟韧水准很高喔呢杯野🤍👍🏻
🍹 菠萝热情果梳打 $42
每一样食物饮品店员们都整得十分之靓靓~估唔到上面放左一块菠萝干?就咁打卡😆👍🏻 佢个梳打好够气😂我饮落喉咙差啲受不了〰️友人就话夏天饮十分消暑解渴啊~饮落都有菠萝味不过热情果就不太饮到~等位等到夏日热辣辣整翻杯都咪话唔透心凉啊🤤🍹
———————————————————
📍地址:
十常八九 (深水埗)
深水埗黄竹街2号地舖