2021-11-04 92 浏览
系元朗想饮杯咖啡,见到装修几简约清新,就入去坐低chill下。去到嘅时候啱啱好坐满,等咗5分钟左右就有枱。坐低睇到menu都好多主食拣,意粉、牛角包、bagel、wraps乜都有。我就叫咗2个主食(蒜油虾蚬扁意粉、烟三文鱼牛油果芝士贝果)同2杯咖啡(Freddo Expresso、Cold Brew)。等咗大概5-10分钟之后都逐样上齐喇。首先试咗烟三文鱼牛油果芝士贝果,必须赞佢个bagel系有烘过,之后先搽上cream cheese。食落有少少脆口嘅感觉,加埋creamy嘅牛油果同烟三文鱼唔会令我觉得成个包都好淋,啱啱好。侧边嘅沙律菜都好新鲜,麻酱唔会多到死咸。之后试蒜油虾蚬扁意粉,因为佢系开放式厨房,煎紧虾嘅时候已经有阵香味传出嚟,嚟到已经见到虾同蚬舖系面,份量非常足够,扁意粉都煮到刚刚好,唔会overcooked又唔会过硬。主食份量真系非常足够,2个女仔都食到太饱添啊。咖啡方面,cold brew上枱嘅时候已经即刻试咗啖,因为佢只杯系雪完先上,如果食完主食先饮只杯就会已经暖晒,无咗意思。第一啖浅尝觉得唔系太浓嘅咖啡,仲有少少茶味嘅感觉带咗出嚟,但后尾大啖咗饮即刻感觉到苦味,所以饮

咖啡方面,cold brew上枱嘅时候已经即刻试咗啖,因为佢只杯系雪完先上,如果食完主食先饮只杯就会已经暖晒,无咗意思。第一啖浅尝觉得唔系太浓嘅咖啡,仲有少少茶味嘅感觉带咗出嚟,但后尾大啖咗饮即刻感觉到苦味,所以饮到黑咖啡嘅先好试啊。而freddo expresso系有偏酸嘅咖啡味,面头再有一层泡沫,饮落都几smooth同香,见到身边嘅枱好多都叫咗cold brew或者系有奶嘅咖啡,下次嚟都会试下,热饮仲有靓靓拉花添!
Cold  Brew
Freddo  Expresso
蒜油虾蚬扁意粉