2019-09-11
约好友在东涌午餐拣咗呢间越南餐厅,下午两点不用等位,餐厅装潢色彩东南亚风,加点越南画作,我哋坐靠墙位置,食物选择多!我哋好快落好单!食物好快上菜(真系无乜等嘅感觉)手切上等牛柳河粉($90)卖相是失望的($90来讲)卖相ok,配料(青柠、辣椒、九层塔)另上,由食客决定落不落,牛柳不是一片片,而是一团团不规则的肉团(又不是肉丸的)食落虽是牛柳的软及淋,但因为不成形,有点烂烂的感觉(好想问手切就系烂?)口感好扣分,河粉正常(不是金边粉,好普通的河粉,略粗)挤了青柠汁+九层塔叶,好香口,汤底值得赞,够香浓,好香,但⋯⋯不够热,最基本的要求都唔合格,如果呢碗汤河$70以下,我不会有话说,但$90(全店最贵一碗面)咁嘅质素我认为不合格!炸莲藕鱼肉夹($68)卖相不错,不过唔热的(应一早煎/炸定一堆,唔系唔会咁快上菜)莲藕片太薄,无咗爽脆口感,鱼肉一样薄(可以话为了平衡莲藕嘅厚度?)而且可能炸好放咗一阵,油腻感好强,点酸汁可以减少油腻感,我不喜欢👎🏼潘切生腌虾卷($82)米纸皮弹牙,入面米粉+蔬菜清新,虾肉爽口,点埋檬粉嘅酸汁再开胃啲,好味!青柠梳打($46)朋友的食物价钱不便宜,环境同食物水准系
手切上等牛柳河粉
烂烂的手切牛柳
莲藕鱼肉夹
米纸卷
青柠梳打($46)朋友的
食物价钱不便宜,环境同食物水准系几好嘅!店员爽手勤快,不接触不多,落单比钱都好爽!不多说话
坐得舒服但食物一般的越南菜