2017-05-07 1806 浏览
今日难得旧同事聚会,但因为我身体不太舒服,所以他们说不如去吃素食。之后同事就选择咗去尖沙咀波罗蜜素食,我哋就在星期五一行五人一齐去试 。最后我哋食咗差不多三小时, 每人大约250蚊都超级饱肚,仲有少少食净添。 今次我们选择了一个 汇丰四人餐再加 四个小食和主菜 。汇丰四人餐有一个泰式冬阴功素海鲜汤,味道 畀心目中香椰汁味, 材料都不少,食落去都有鲜鱿鱼的味道和海鲜味。日式拼盘每款都有三至四旧,反而觉得最好食系螺片 。秘制西岭柠千层 , 加柠檬汁 食落去够热又脆口,而且唔太油, 配上柠檬汁味道十分好吃。 铁板黑椒汁焗蚝豉 ,感觉似牛肉 ,味道一般,黑椒汁酱汁好味够香,配蔬菜味道不错 。马拉盏炒泰国椰菜菊花姿片 ,味道只属一般, 花姿片食感不太相似同。 椰香芋粒焗红 米饭, 系我哋五个人觉得好好食嘅主菜。 芋头粒够多,而且加上椰汁好香,红米饭炒得好干身唔油,呢度好食好推介 。香芋bb班 ,芋头每人一件份量都唔少,芋头都够香 ,而且都唔油添。 香成咕噜肉都系我哋五个觉得好好食嘅主菜 , 咕噜肉香而且配上酸酸的汁好开胃 又够脆口。莲藕素鸭煲 味道不错,莲藕好脆口,反而素鸭可能因为食得太多之前

莲藕素鸭煲 味道不错,莲藕好脆口,反而素鸭可能因为食得太多之前 面筋所以同事们都吃不完,但味道不错 。古法蒸法轮卷 系类腐竹加上中间有 发菜 ,酱汁比较杰身 ,所以最后没有吃酱汁 反而更好吃。
2017-05-05