2019-02-11
想食大排档小炒又唔一定去D好踎嘅地方,上网见到有人介绍呢度,地方够大,仲有好多打卡位,即刻叫朋友陪我嚟试试~~平日中午时段都几多人嚟帮衬,呢度有午市套餐,我哋人多就决定叫小炒开心些牙。大排档食物最吸引人之处就系最基本嘅菜式加上适当控制嘅火喉,会撞出想像以上嘅味道!蟹籽蛋白野菜脆米炒饭 $88蟹籽份量多到无论你点捞都一定会食到好多,因为够火喉所以D饭无会黐立立,真系做到脆米效果;咸度适中,唔会食食下觉得好咸要饮水,反而会越食越开胃,野菜、脆米同蟹籽分别带唔同程度嘅口感出来,加埋滑滑地嘅蛋白,所有食材恰到好处,满分之作。豉油皇炒面 $98越系简单嘅菜式越系难做得真心好食,呢个炒面开头我都系抱住基本心态,但事实上佢系TOP3!油光闪闪嘅炒面一D都唔油腻,镬气成功令炒面更有弹性同逼出多余油分,加上适当分量嘅葱丝进一步减腻,我相信一位男士绝地可以一个人KO碟炒面。蒜蓉时蔬 $78有豆苗嘅情况下当然老虎蟹都要叫豆苗啦~~D菜好新鲜,就算炒完都系好爽口唔会烂晒,有油气但唔油腻,蒜蓉份量刚刚好令碟菜更惹味,唔错唔错~黑松露鲜虾多士 $78多士每一件都系超大件,上面几乎系原条虾咁上,听讲虾多士系每日新鲜
蟹籽蛋白野菜脆米炒饭 $88
豉油皇炒面 $98
蒜蓉时蔬 $78
黑松露鲜虾多士 $78
多士每一件都系超大件,上面几乎系原条虾咁上,听讲虾多士系每日新鲜制作,所以食材都相对新鲜,趁热食够晒脆,入口又唔会成口油!
客栈香煎莲藕花枝饼 $88
每件都非常厚实,一小口都感觉到好爆满,花枝够弹牙,混埋都几多嘅莲藕一齐食口感丰富,不过我自己就钟意食薄身D嘅。
八乡客家炆猪肉 $108
要做到客家水准真系唔容易,但佢系非常贴近乡下原装正版!睇落好似好肥腻咁,食落完全无呢个感觉,猪肉炆得好腍又够入味,咸香味满泻,冬天食呢个煲真系最适合,交足功课!
招牌杏汁炖猪肺 $138
本身我对杏仁不太感兴趣,因为味道太重,见到个汤咁白就知道杏仁落左好多,最神奇系闻系闻到好浓郁杏仁味,但入口一定都唔抗拒,反而品尝到杏仁嘅滑,撞埋猪肺度形成强烈胶质,好润好滋补,猪肺亦相当有咬口,比起一般家常汤品,我觉得呢个更值得点。
脆皮顶乳鸽 $88
乳鸽烧到皮脆肉嫩