2021-03-03
今日做嘢做到闷闷地,突然醒起公司楼下开左间nuttea,好想试一试,大胆决定偷走落去买嘢饮先,因为lunch成日都太赶,每次想试都试唔到。Nuttea同出面一般手摇茶有好大分别,因为佢哋用坚果奶为base,坚果奶比一般牛奶健康得多,我好欣赏佢旁边有幅图介绍坚果奶,由坚果既出生、成长、成熟到如何提练,出口、测试、烘焙到制成饮品,介绍得清楚明白本身都想拣佢哋人气排行榜同奶盖系列,见人地拎住杯野好靓,但因为今日冇乜精神所以拣咗手冲坚果奶咖啡,另外叫多杯黑糖坚果奶茶俾同事试下,俾个惊喜佢先。等待饮品期间见到枱上slogan坚持做自己对的事。我觉得今日偷走落黎买杯坚果奶做得好啱呀好快手两杯饮品已准备好。拎番上公司慢慢叹手冲坚果奶咖啡:咖啡味浓,同坚果奶味道出奇地配合,比起平时饮latte较特别黑糖坚果奶茶:同事反映坚果奶冲成奶茶再加埋黑糖,感觉新鲜,系一种未饮过既奶茶,奶味浓D,同一般茶餐厅奶茶茶味重好大对比,饮完感觉饮左一样新野咁