2022-05-16 1680 浏览
星期六难得净系落毛毛雨,无好似前几日咁倾盆大雨,所以同朋友碌左出去TST食lunch餐厅位于1881 Heritage,木系装修又有chandelier。可惜无开outdoor位置,如果唔系可以影下相餐厅由多位前星级酒店主厨主理,所以我地对于食物质素好有期望𝘚𝘌𝘛 𝘓𝘜𝘕𝘊𝘏 𝘔𝘌𝘕𝘜 $588/𝘱𝘱落完order有位侍应行过黎,话请我地食包包,好搞笑😂佢一行过黎我地已经闻到好香面包味,软绵绵既面包配法国海盐牛油,个first impression已经好好😋𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳 :前菜要跟次序由淡至浓咁食 :蟹肉沙律>>北海道带子>>生牛肉他他Dungeness Crab Salad啖啖新鲜蟹肉,一啖已经食晒😋✨Hokkaido Scallop & Guacamole w/ Pineapple Chutney, Caviar大大粒带子,钟意佢底下既Pineapple Chutney,酸酸甜甜😋✨U.S.D.A Beef Steak Tartare通常食beef tartare都会加蛋,但呢个中间系用左分子料理整既芒果汁,酸酸地几开胃😋𝘚𝘰𝘶𝘱 : Bost

餐厅由多位前星级酒店主厨主理,所以我地对于食物质素好有期望

𝘚𝘌𝘛 𝘓𝘜𝘕𝘊𝘏 𝘔𝘌𝘕𝘜 $588/𝘱𝘱

落完order有位侍应行过黎,话请我地食包包,好搞笑😂

𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳 :
前菜要跟次序由淡至浓咁食 :
蟹肉沙律>>北海道带子>>生牛肉他他
Dungeness Crab Salad
啖啖新鲜蟹肉,一啖已经食晒😋

U.S.D.A Beef Steak Tartare

𝘚𝘰𝘶𝘱 :
Boston Lobster Bisque
上枱果阵侍应先会加龙虾汤,汤味道好浓郁,除左龙虾肉之后仲有红萝卜,洋葱 etc

𝘔𝘢𝘪𝘯 :
U.S.D.A Rib Eye
Served with French Fries & Baked Portobello Mushroom
Sauce : Garlic Butter

主菜我拣左medium既肉眼扒+烟肉,可惜rib eye cap卖晒
但就咁肉眼扒都好好味!只色超靓!肉质超tender !油脂均匀🤤
𝘚𝘪𝘥𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘩 :
Grilled Thick Cut Applewood Bacon +$80
烟肉半肥瘦,有applewood香味,甜甜地😋

餐厅既salt selection有8款,果然够诚意😎
侍应介绍左smoked sea salt + Japanese black garlic呢2款较浓味既盐配扒一流
个smoked sea salt真系好重smokey flavor!我钟意👍🏻
配菜个薯条虽然睇落平平无奇,但食落系外脆内软架!

𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 :
Cinnamon Pear Tart w/ Rum Raisin Icecream
好香肉桂味,个啤梨同我平时食开既好唔同,个size好mini,食落好爽😋
呢一餐真系高水准!系样样野都好味呢下先难得!而侍应亦都好用心讲解每一样野食👍🏻