2021-04-04
我作为一个台式饮品达人,经常都会走访唔同嘅台式饮品店,梦想系试晒成个世界嘅台式饮品!呢间以坚果为原材料新鲜原材料作为招徕嘅舖头当然都走唔出我嘅法眼。呢杯令我期待已久系喺台湾攞咗奶茶奖嘅伯爵朱古力坚果奶盖茶。佢唔同舖头其他饮品,呢个坚果奶盖佢系加咗朱古力落去,而且配上伯爵茶,所以成杯睇上去系深色系的朱古力色。我觉得为奶盖加咗唔少分,因为我本身其实唔系话特别好钟意坚果,但系佢变成奶盖当然又有另一个睇法,因为都系我钟意饮嘅台式饮品材料之一,咁佢加咗朱古力呢就更加贴近我嘅口味。同埋朱古力味系几香浓嘅加埋真材实料坚果我觉得唔错,而朱古力配上红茶亦都系一个完美配搭,红茶嘅味道唔算话好浓郁但系配合朱古力坚果奶盖刚刚好,因为朱古力味道浓郁。不过如果佢个红茶再厚身同浓味我无任欢迎😎而舖头之前系冇珍珠寒天等配料可以加,而家新加左之后,我为之而疯狂!因为我是烟韧控!所以加咗寒天,我觉得佢嘅size啱啱好!有啲店会太大,吸管根本饮吾到,同埋一般嘅寒天系爽口,但系佢呢个带少少烟韧口感!真系好中意。另一杯叫左宇治抹茶坚果奶盖茶,今次个奶盖系原味好试得出坚果本身嘅香味,啱晒钟意食坚果既朋友,非常真材实料,真系好似食
另一杯叫左宇治抹茶坚果奶盖茶,今次个奶盖系原味好试得出坚果本身嘅香味,啱晒钟意食坚果既朋友,非常真材实料,真系好似食紧另一种形态嘅坚果。而其质地非常厚身,系好重实有份量,其他好多舖头嘅奶盖我最唔钟意就系好稀好薄,咁样都冇咗饮奶盖意思同埋都唔合奶盖嘅定义。而且舖头嘅杯呢定左睇到有条水平线从而订咗奶盖嘅份量去到边度,其实同成杯饮品嘅比例处理得啱啱好,过足奶盖瘾!而抹茶味道都适中,不过可以减少少少甜味,咁就可以更品尝到抹茶嘅甘香,我呢个珍珠控梗系加咗珍珠啦!我期待咗好耐估唔到真系有得加珍珠非常开心! 我觉得成间舖头睇落去系好有诚意去做好饮品同埋睇佢嘅装修摆设都系好有心思。我最钟意佢𠮶个用唔同坚果布置的坚果墙真系好震撼,成件事觉得好优雅同埋好有异国优闲风情咁样!
希望舖头做多啲优惠,咁吸引我多啲去买!我仲好想试佢𠮶个纯茶系列呢!