2023-02-10
深水埗越来越多好有特色嘅餐厅及Cafe,今日去左位于基隆街好Raw好有工业风又带点复古型格嘅Dozy Cafe 轻松叹下午茶☕️。餐厅布置得好舒服,一入去,已被墙身嘅壁画吸引住,加上复古型格嘅家私摆设,高质素嘅小木枱木椅🪵,又有多盆绿色大型植物,好有大自然及森林嘅气息🌳🪵,配埋柔和嘅灯光同音乐🎼,真系Chill 到痺💕✔️豆腐芝士蛋糕($58)🌟🌟🌟🌟🌟本身已经系「荳品控」嘅我,一见到豆腐芝士蛋糕,梗系即刻Order 啦😉,果然无令我失望,淡淡的芝士及豆腐香气,味道配搭啱啱好👍😋,蛋糕卖相简单得嚟,配上靓靓嘅花花铺喺蛋糕面,感觉好舒服,治愈感十足,真系想食多一件😜🫶🏻👍✔️巴斯克芝士蛋糕(抹茶味)($58)🌟🌟🌟🌟🌟抹茶味嘅巴斯克芝士蛋糕,除左有抹茶🍵嘅茶香外,加埋浓浓又幼滑嘅芝士,口感好丰富,一边食一边叹我嘅Barista Special ,真系正到不得了🥰✔️Barista special ($58)🌟🌟🌟🌟🌟呢杯系「咖啡师发办」嘅饮品🥰,真系好期待🤩!型格嘅卖相,已经好吸睛😍,除左啱晒打卡外,味道仲好特别,除了一股浓浓咖啡香☕️外,味道带点酸又带点梳打嘅感觉😍,而底层又有甜甜柚子蜜的味道,
✔️豆腐芝士蛋糕($58)
🌟🌟🌟🌟🌟
✔️巴斯克芝士蛋糕(抹茶味)($58)
🌟🌟🌟🌟🌟
✔️Barista special ($58)🌟🌟🌟🌟🌟
呢杯系「咖啡师发办」嘅饮品🥰,真系好期待🤩!型格嘅卖相,已经好吸睛😍,除左啱晒打卡外,味道仲好特别,除了一股浓浓咖啡香☕️外,味道带点酸又带点梳打嘅感觉😍,而底层又有甜甜柚子蜜的味道,系一杯很有层次感及令人有惊喜嘅咖啡❤️
✔️Avocado Smoothie
🌟🌟🌟🌟🌟($58)
呢杯卖相好可爱嘅牛油果冰沙,淡淡嘅牛油果香 ,甜度适中,感觉亦好清新,配埋精致嘅蛋糕一齐食,真系好正👍😋😋😋
呢度除左有咖啡、特色饮品同蛋糕外,仲有bagels🥯、沙律🥗、意粉🍝、多士🍞、三文治🥪等,仲免收加一🙌🏻👏🏻,我下次要再嚟食先得😆😆😆
📍深水埗基隆街199号