2023-11-04
难得经过九龙城广场,虽然广场入边冇乜人,但系见到有一间餐厅都几光鲜几企理,于是入去开饭。入到去座无虚席,佢个装修亦都非常之古色古香,非常热闹。首先我哋嗌咗孜然猪下青,好彩侍应姐姐有讲到猪下车系猪颈肉前腿既前部同猪头相连位,所以食落非常之爽,少少肥腻再用高温油炸过,加少少孜然粉上去点缀,钟意食香口嘢嘅朋友仔真系唔可以错过。另外就嗌咗个金牌盐烧鸡,呢个同普通炸子鸡好唔同,外皮炸得非常香脆,鸡都非常嫩画,鸡肉咬落去,你食得出系新鲜鸡嘅味道,最出色系佢放喺隔离嘅一点秘制酱汁,酸酸甜甜,又唔系鼓油,但系帮只鸡锦上添花。最后不得不提嘅就系砂锅鲍汁瑶柱炒饭,呢个饭非常足料唔系剩系得爆汁咁简单,仲有鲍鱼肉同鸡肉,满满嘅瑶柱包住粒粒嘅饭,亦非常有镬气,用沙锅上仲可以keep住炒饭嘅余温,惹味得来又唔会非常之咸。总括嚟讲,呢间餐厅可以保留住城寨嘅风味之余,食物水准亦偏高,真系九龙城广场嘅一个新蒲点。