2019-06-24
同朋友去左k11行街,几钟意呢个商场成日有好多有创意既商铺进驻,带比我好多惊喜。今次黎到,比我发现左一间无论装修同食物质素,都好有诚意既餐厅,野玩田店。呢间餐厅主要系食西式料理为主,用左超级食物作为主题,加入去到菜式入面,好睇好食又健康。今次我地叫左四样菜式,分别系「慢煮美国鸡胸水耕菜沙律配白果醋 」,「黑松露片炒农场鸡蛋酥盒」,「韩式和牛面配韩式牛肉汁」同埋「蟹肉美国露笋阔条手造意大利面」。1.慢煮美国鸡胸水耕菜沙律配白果醋 ($138)Hydroponic garden salad with slow-cooked chicken当行入餐厅时,留意到门口位置,墙身放左一个三层既花圃,种满好多新鲜既植物,不同既蔬菜同香草,不禁令人觉得一定要叫道新鲜沙律食吧!叫左道慢煮美国鸡胸水耕菜沙律配白果醋,上菜时比个份量吓一吓,因为道沙律好大盘,生菜非常新鲜而且好大块,多款生菜配椰子条同番茄仔,当以为生菜大块会撑起令碟下空心,餐厅真系俾足料,而酱汁系另外装起,系贴心服务,同埋酱汁酸酸地,好开胃,而慢煮既鸡肉比较干身,加上生菜同酱汁食会比较好入口。2.黑松露片炒农场鸡蛋酥盒($95)Black t
1.慢煮美国鸡胸水耕菜沙律配白果醋 ($138)
2.黑松露片炒农场鸡蛋酥盒($95)
Black truffle fried egg vol-au-vent
就咁睇menu张相就比佢吸引左,黎到果然冇令我地失望啊,用左三个酥盒去装满炒鸡蛋,外表相当精致,而且一上菜就闻到一阵松露既香味,色香味具全,鸡蛋炒得好滑,同黑松既比例刚刚好,唔会放得太多抢走左鸡蛋既鲜味,而且配埋焗得酥脆既酥盒,两种分别系滑嫩同香脆既口感令到层次好分明 又丰富左一道材料好简单既菜式。
3.韩式和牛面配韩式牛肉汁($348)
Korean style wagyu cheek steak
呢道菜系咁多道菜之中令我最欣赏既,菜式配料好简单,只有泡菜同蕃薯作配,但好睇得出厨师系主菜上落左心思去煮,望落去以为好似普通牛扒咁,点知一切完放入口,感受到惊喜,估唔到可以整到件牛咁鲜嫩多汁,完全系唔需要点咀嚼就可以吞到,同埋个牛肉汁调较得非常不错,个味道带少甜,同呢几块煮得刚好既牛件好夹,又唔会抢去左牛既香味,不得不提既系佢既蕃薯焗得好好,准确咁控制到保持佢既水份,食落唔会干涸,内里又软绵,建议先食牛既原味,再试下点个汁食,然后再试下加入泡菜去食,一次过满足想试唔同层味既你。
4.蟹肉美国露笋阔条手造意大利面 ($178)
Pappardelle with crab & U.S asparagus
见到餐单上分别有手工意粉同手工薄饼选择,但因为我地两个人食,手工薄饼份量多较大份,于是我地拣食意粉,一于试下佢地既水准。由于本身钟情于阔条面,所以拣左个厨师推介既蟹肉美国露笋阔条手造意大利面。
上菜时,意粉份量睇落刚刚好,一开始望落果酱汁好浓郁,完全都唔会水状,当食落去唔会感觉到济,意粉出奇地大块,类似千层意大利面大小,而且好质地好软熟,唔似系平时食惯既质地,可能就因为新鲜制作,每一块都可以点到更多酱汁。鲜甜既蟹肉,连同新鲜既露笋一齐食,食都一口接一口,好食到差d想叫多份。
我地两个人叫左四道菜,四道菜都好满意,都食到抱住个肚走,餐牌上其他菜式都好吸引,想一一都试试,菜式上有充分考虑到营养均衡。餐厅座位几多,装修又有田园风格,光线充足。