2010-12-16
最近一次去咗我朋友屋企打边炉,食咗粒白鱼蛋一入口惊为天人咁有鱼味.问我𠮶FRIEND系边度买,佢答我你脑退化呀.你以前细个日日食架.原来系广城鱼蛋.因我以前读下午校一早起身要去大埔中心到补习.果时大埔中心无现在这么多间餐厅,所以系屋企附近搞掂.我好钟意食鱼蛋粉架,所以日日去食,系搬咗之后先无再去.咁今日入大埔去找旧同学打MHP3,佢要夜少少先放工.咁我见咁早未去食鱼蛋粉.入到去十年如一日都无变,系多咗架车仔卖车仔面.同多咗部豆浆机.我叫咗碗牛腩鱼蛋粉和生菜.叫完佢比咗杯豆浆我,我话我无叫到㖞佢话送㖞,碗粉嚟到夹粒鱼蛋入口,点解无咩鱼味?同我上次打边炉唔同㖞,咁算食腩无味㖞大获要领嘢..食食吓我先谂起不嬲呢度D牛腩系唔得架.猪手先得咁下我先试.到我比钱时我问几钱佢话$22.我话你计错数呀.佢话正确㖞你果个系餐嚟架.我立即O咀咁平系出边你都食唔到呀.咁我旧同学放工我上咗佢屋企打机.佢话今日冷屋企打边炉,咁我都系食鱼蛋啦,入口同上次一样有鱼味㖞,我问伯母边度买架好得.佢答我未上次果间头先先买.我话唔系呀我堂食都唔一样.