2022-08-14
经常都会经过佢门口,终于有机会试下,乜都唔讲住先,首先,回头率1000% 居酒屋风格嘅小店,除左串烧,佢地仲有天妇罗以及其他小食,用餐时间并无限时,于是我地就由餐牌第一页开始,慢慢一版一版咁叫我地想食嘅野,真系好似喺日本咁,少少地逐样逐样慢慢叹利申:我地唔只食左咁少野,呢度只系少部份,当日系食到饱饮到醉嘅见到佢都好多冲绳风嘅食品,啤酒亦都系冲绳代表 Orion 亦都先试下一样 冲绳风嘅小食,白粟米。 甜到系近乎难以相信,盲测的话根本唔会相信系粟米鸡料理,除左叫一啲「大路」啲嘅野之外,特别仲叫左「鸡心血管」同「鸡子」串烧,鸡心血管比想像中好食,有咬口,好似食紧无肥糕嘅大肠咁,打边炉鸡子就食得多,串烧比较少,感觉其实差唔多不过就再香啲,特别一提佢最尾黑色果粒,系竹丝鸡子,记得试下呀!食过串烧,转战「其他」,佢个「乳鸽髀」,系真系无得弹,完全唔系想像中咁,佢系有少少好似油封鸭嘅感觉,肉唔系干同well done,而家非常juicy ,非常出色最后去到天妇罗,叫左「紫苏明太子」同「温泉玉子」,本身以温泉玉子系好似 scotch eggs 咁,点知又系意料之外,未食过咁样嘅炸蛋,质感超正紫苏叶明
见到佢都好多冲绳风嘅食品,啤酒亦都系冲绳代表 Orion
紫苏叶明太子,始终系成大旧明太天,系会咸左啲,但系炸野加紫苏嘅甜香,送酒无问题喇
香港食高质嘅日本野,特别系串烧,大部份都系面对同一个问题:价钱。夜见亦系一样,但系虽然唔平但系绝对对得住个价,我一定会再去