多年前光顾 Mr Steak 的 Dinner Buffet,甚多野食,虽然价钱不便宜,但绝对觉得顺气;殊不知今天卷土重来,转食 Lunch Buffet,却差得要命!当中无野食嘅程度,去到我系要食 d 平时唔会食嘅野填饱个肚!你话系咪恐怖?首先要讲自己衰贪小便宜,同埋信网上果 d 鳝稿传媒,才会上这个大当!因为见到最近有 d 来自果两间本地传媒嘅「饮食优惠」,话只需$290,仲有7折,两个人落楼$522,就可以用 Lunch Buffet嘅价钱,食到 Dinner Buffet嘅水准,又生蚝、又龙虾、又和牛铁板烧,自己自然即刻 book 位去食啦!首先我订咗2位,收到佢嘅 confirmation,都系话2位;去到现场𠮶时,接待处𠮶位小姐问我系咪3位?佢话只订咗2位,佢唔信,只系话「你依家改2位啦即系」,好似我讲大话咁?!不过呢啲都系小事。跟住坐低,可能因为以为我系「3位」,所以只系有张位置一般嘅台,而唔系卡位,咁都算喇!最失望嘅,系我第一时间冲出去海鲜果栏,想攞生蚝食,点知……系无生蚝嘅!当然亦无龙虾,只有长脚蟹脚、青口、虾、蚬等;连最基本嘅翡翠螺都冇?!长脚蟹脚本人唔好,所以无食

不过呢啲都系小事。

长脚蟹脚本人唔好,所以无食,唔知味道点;而青口我素来食buffet都唔会攞嚟食,今次食咗5只,就知几咁无野食啦!不过平心而论,d 青口系 OK 嘅!

之后扑去和牛果边,发现只有「SRF极黑牛寿喜烧」,系无传说中嘅和牛铁板烧!
开始感觉中伏了,之后高速兜咗个圈,发现真系无乜野食!
唔好话炖汤,连最基本嘅西汤都欠奉,只有一个好似茶记例水嘅中式汤!
我饮咗一碗就算!

而「SRF极黑牛寿喜烧」,我食咗2份,味道都系正常𠮶只。

最后,我食得最多嘅系即场煮嘅生滚粥,因为 d 料都算 OK,足足饮咗3碗!就可想而知呢个场有几多几野呢?!

至于热盘,味道、款式还可以啦;但连最基本嘅烧味都无,真奇怪?
刺身都新鲜好味嘅,但想食刺身点解我唔去食日式放题?跟住甜品就普普通通,唯一值得赞,系可以写低心意卡,甜品师傅会唧落只碟度,然后整个心太软上去,味道正常,但起码叫做有 d 心思。

仲有一样不满,就系无乜野饮,咖啡机都要排队;2点半完场,但2点过 d,连热水都唔供应,想冲杯茶都唔得?!
还有那个雪糕又系伏,大大只字写住「Kit Kat」,我心谂乜「Kit Kat」有出雪糕咁有趣?于是叫咗椰子、绿茶,同香芋3只味,除咗香芋正常之外,绿茶淡到爆,椰子直头得个死甜!之后睇清楚,原来「Kit Kat」系指洒落雪糕上面的朱古力满天星?!可恶!

结论:呢个 Lunch Buffet 性价比严重的低,绝不推介!
$261一个人,可以食得更好的朋友!
心太软
2022-01-25