2020-02-21 5120 浏览
<靓景质素唔错既意大利菜>👍🏻呢个系 post番情人节 set既二人餐 会有6 度菜式 所以好难讲几钱 , 但我睇番 menu平平地应该都要400 零一位 而食豪 d . 加埋 wine pairing其实都要过千一位。 食物质素中上 个景够靓 👍🏻 好啱一 pair人食野倾计庆祝下甘🍴小食系一个 cream tart黎底层好香脆带 d甜味🍪 中间既 cream几香滑 加上香浓既火腿🐷 点埋黑醋同榄槛油 十分开胃🍴celery ravioli with boston lobster foie gras and emulsion 🐲🦐上面一块类似饺皮既野 个口感几爽 跟住整开佢充满住切粒新鲜既龙虾 十分弹牙 酱汁系类似汤 好 creamy仲充满鹅肝香味 😆口感好好 味道香浓👍🏻🍴sauteed mixed seafood with Cognac in a delicate broth🍜海鲜汤 个汤底用左 cognac整 好香👍🏻 入面既海鲜材料丰富 有大大只带子 弹牙鱿鱼圈 🦑 有弹牙既大虾球 同鲜甜既连壳虾肉 🦐 而且海鲜既鲜味同酸甜既汤好 match上面仲有个面包糠

<靓景质素唔错既意大利菜>👍🏻

🍴小食系一个 cream tart黎

海鲜汤 个汤底用左 cognac整 好香👍🏻 入面既海鲜材料丰富 有大大只带子 弹牙鱿鱼圈 🦑 有弹牙既大虾球 同鲜甜既连壳虾肉 🦐 而且海鲜既鲜味同酸甜既汤好 match上面仲有个面包糠脆脆点汤食 正😍

🍴面包🍞🥐🥖
我对面包冇乜研究 但我几钟意佢一条长身𠮶款 好够香脆 另外 黑炭𠮶款都好出色 好饱满 芝麻味香 仲有款系佢个包皮好烟靭 入面好软熟 有层次感 都几特别 点埋牛油更好食👍🏻

🍴beetroot risotto 🍚
红菜头意大利饭 首先佢既饭粒当要系够烟靭 酱汁充满住红菜头味 而上面仲有新鲜既红菜头粒 😆最正系 佢上面铺左蓝芝士酱🧀 虽然芝士味好浓 但捞埋饭又唔会盖过佢既香味 正😍

🍴dover sole meuniere🐟
佢个雪鱼系新鲜雪鱼 出面香脆带 d香草味🌿 入面既鱼肉够嫩滑 蚬肉新鲜弹牙 上面铺左 d martini整成既酱汁 有 d似薄身有汽既酱汁 唔会盖过蚬肉鲜味 都几特别 正😍

🍴pan fried wagyu tenderloin rossini 🐮
用左薯蓉做底 充满黑松露香味 和牛既 tenderloin烟靭得黎肉味浓同 juicy 🐂 鹅肝 口感好软熟大分入味 配埋新鲜黑松露片散发住香气 🍄正

🍴raspberry sphere with white chocolate and flower scent 🌹
成个圆球体既既朱古力 入面放住 新鲜raspberry 同慕丝 朱古力 应该系高% 少甜带有甘味🍫 入面既 raspberry

酸甜新鲜 慕丝亦十分软熟 好味 又靓 🍓
#朱古力 #意大利菜 #红莓 #鹅肝 #和牛 #意大利饭 #黑松露 #龙虾 #焗面包 #蚬肉 #红菜头
Score 平均分 < 8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
ALTO 88
#alto88
铜锣湾怡和街88 号富豪香港酒店 31 楼
~~~~~~~~~~~~
2020-02-14