2020-10-05
石塘咀保德街 真系有好多间cafe!之前黎左个保德街cafe hopping 一口气去左三间 路都唔洗行多步ARF Cafe 旧店曾为电影《春娇救志明》既拍摄场景 接手后旧店风味依然 墙上挂满Fire King古董杯 氛围舒适 楼底高 唔会有好局促嘅感觉 都几适合拎电脑黎做野 唔知点解当日好多韩国人黎食▪️Sea salt caramel waffle $68呢个价钱有三大块窝夫 都几抵食食左几耐都好 窝夫外层依然keep到脆身 不过口感偏实 略嫌唔够松软 内层有小小黏喉 蛋香亦唔算太突岀外层淋有焦糖酱 海盐嘅部份主要黎自雪糕 雪糕带淡淡咸味 配上窝夫一齐食 整体湿润唔会太甜腻旁边既香蕉香甜软冧 仲有唔少谷物脆片 增加左唔少口感同味道 整体不过不失▪️Citrus cake $35本身以为citrus口味既蛋糕会比较清新 可惜食落反而有啲甜腻蛋糕偏扎实 略嫌有小小干中间夹有citrus酱 味道突岀但偏甜腻外层既cream无想像中咁幼滑⠀整体而言 窝夫价钱比一般既平 味道唔算好惊艳 但可以一试
▪️Sea salt caramel waffle $68
呢个价钱有三大块窝夫 都几抵食