2016-04-13
自从上次有朋友介绍过香港有墨西哥的素食,我一直都好想去食,不竟素食愈来愈多元化,唔会再局限只有中西式咁outdate,今次男朋友又带我去食好西啦。黎到湾仔囍帖街附近的大王东街,开左好多新嘅餐厅,当日男友带我黎到Verde MAR,餐厅内嘅布置充满墨西哥的布置,仿如置身当地,悠闲地享受著当地的美食。墨西哥最出名食嘅唔净止佢嘅米脆片同墨西哥卷,仲有好多你意想不到嘅好野食。餐厅内的饮料唔都不算太贵,价钱绝对可接受,虽然小喵之前食完Angelina,誓神劈愿话短期唔会再饮朱古力,但Verde MAR的Chocolate就系有一种吸引力,用上墨西哥的朱古力粉冲调而成,但入口却有种种的肉桂香及米浆的味道,相反朱古力味不太浓,比起Angelina,Verde MAR的Chocolate更容易让人接受。呢度嘅墨西哥嘅脆片系homemade,味道少许咸,非油炸,焗得十分脆身,再配上新鲜牛油果酱,正,不过我就喜欢加入小小辣酱,令佢变得更为惹味。单是辣椒酱就有3款,最辣个款食到我喊啊。男友知我喜欢吃菇,所以点了传统的蘑菇tacos。Tacos 入面有好多配菜,包括︰洋葱、芫茜、蕃茄粒、仲有炒香菇,面上铺上牛
我一直都好想去食,不竟素食愈来愈多元化,
唔会再局限只有中西式咁outdate,
今次男朋友又带我去食好西啦。
黎到湾仔囍帖街附近的大王东街,开左好多新嘅餐厅,
当日男友带我黎到Verde MAR,
餐厅内嘅布置充满墨西哥的布置,仿如置身当地,
悠闲地享受著当地的美食。
仲有好多你意想不到嘅好野食。
餐厅内的饮料唔都不算太贵,价钱绝对可接受,
但Verde MAR的Chocolate就系有一种吸引力,
用上墨西哥的朱古力粉冲调而成,
但入口却有种种的肉桂香及米浆的味道,
相反朱古力味不太浓,比起Angelina,
Verde MAR的Chocolate更容易让人接受。
Chocolate
再配上新鲜牛油果酱,正,
不过我就喜欢加入小小辣酱,令佢变得更为惹味。
Chips with Guacamole 米脆片配牛油果酱
最辣个款食到我喊啊。
Chips with Guacamole 米脆片配牛油果酱
Mushroom Tacos
面上铺上牛油果酱及芝士粉,
不得不赞的是炒香菇的味道很突出,浓浓的菌香,
酱汁也是店家秘制,带一点柠檬的酸,十分醒胃,
好吃的食物 1 件就不太够喉,我决定食埋男友的那份。
Mushroom Tacos
今次都系第一次食烤仙人掌扒,
呢个扒系Verde MAR必点菜之一,远道从墨西哥空运过来,
厨师先要把仙人掌的四边的皮及刺去掉,然后加点海盐去烤,就能吃出食物的原汁原味。
Char-Grilled Cactus
入口带微酸,质感有点像芦荟,对吃素的小喵来说充满惊喜。
Char-Grilled Cactus
入面有洋葱、三色椒、西兰花及甘笋,面上撒有香浓的Mozzarella芝士。
Veggie Fajita
Veggie Fajita
自家制的雪糕球是用粟米及香蕉做,没有日式浓浓的奶味,相反带著香甜的粟米味道,
而 "船身" 是用墨西哥独有的香蕉焗成,香蕉经过焗熟后,不会过淋及变酸,
带著香甜的味道。
Banana Split with Homemade Ice Cream
如果朋友是好似小喵一样食素的话,就一定会有惊喜。