2015-03-30
同朋友已食过好多次大红袍,一向觉得唔差,今晚去食,叫咗木瓜鸡脚汤底、安格斯牛、虾丸、松露蟹肉饺、牛脷粒、蚝、响聆、鱼皮、墨鱼滑、西洋菜、西班牙猪、三文鱼刺身等等。。。其实食过咁多次,对味道基本上也不用怀疑,亦唔会期望有咩惊喜,但席间朋友话食得出墨鱼滑变酸,我试咗一粒,放入口咬咗一啖都食到酸味,即吐出嚟,然后通知店员。。。有位着便服嘅店员走埋嚟,冇即刻取消墨鱼滑,叫我哋俾一粒佢试,试完嘅回应系「唔系酸,系你哋食唔惯哩d味,我哋今日卖咗二十几个都冇事!」随即攞走碟墨鱼滑,叫我哋换过第二样嘢,我就话,碟墨鱼滑有问题,系要取消唔系换,便服店员至话帮我哋取消!店员唔承认碟墨鱼滑有问题,我同友人喺席间继续讨论,都唔知咩叫「食唔惯」,亦唔知墨鱼滑落咗咩会有店员觉得「唔系酸」嘅酸味!𠮶个店员又走过嚟辩护,话因为我哋叫木瓜汤底,所以墨鱼滑有咁嘅味。。。 我哋经常出街打边炉,料新唔新鲜食落口就知啦!同一个汤底食虾丸、饺、肉等等嘅食物都冇酸味,净饮两啖汤都唔觉得酸。但店员连一碟墨鱼滑酸咗都唔认,仲要同我哋拗!!其实简单d取消咗碟有问题嘅墨鱼滑,我哋都唔会太介意,但错就要认,不要当顾客是傻的!!!