2019-03-25 125 浏览
西湾河系我心目中一直系一个美食天堂,除咗有太安楼之外,一定要推介呢间十分地道嘅咖喱蛋包饭。虽然我写系士多,但其实佢又称唔上系,因为基本上佢只得三样野卖: 咖喱蛋包饭,芝士咖喱蛋包饭,肉燥饭。呢度最出名食蛋包饭,不过我怕漏,所以点无加芝士嘅蛋包包饭。一上枱卖相巳经好吸引,只蛋软绵绵咁,唔会觉得太生亦唔会太熟而导致太干同硬身,食落十分嫩滑。咖喱汁唔系日本𠮶只,所以相对无咁甜,虽然我无加芝士,但因为蛋包饭入面都有d芝士喺度所以味道都比较浓厚。最有诚意系蛋包饭入面,个饭用左头油炒过,所以好够味,仲加埋鸡肉,无肉不欢嘅我当然十分喜爱!不过最好加返杯野饭,因为个味道都算几重。不过最后要讲一讲个环境,好地道,有大排挡嘅感觉,所以都会有乌蝇飞黎飞去,所以如果有洁癖嘅朋友就唔太推荐。

• 咖喱蛋包饭