2024-05-25
🎪终于等到阿妹坐完月,𡃁妹又搞掂哂啲狗狗,好耐都冇试过三人聚,阿妹坐完月就梗系要老公伴著,仲好,四个人容易叫餐食。📌方便揾食嘅梗系旺角,而旺角弥敦道726号成幢都系食肆,真系最方便就脚。📌惊喜发现《Homeland》原来系度开左分店,之前都试过荃湾总店,价钱合理,食物款式大众化,其实真系几啱聚餐,而阿妹老公又想试吓最新推出嘅啤酒鸡,绝对啱晒口味。📌由于弥敦道726大厦19楼,一出䢂全层都系《Homeland》,环境都几大有两个大厅,好多张四至六人枱连住梳化枱,真系好啱大班人过嚟聚餐。📌墙上仲挂咗啲油画🖼️,好有欧陆式的格局。✨📌以西餐为主题,有好多二人餐同四人餐, Pizza套餐$388两位,仲有海鲜盘套餐,同埋新推出嘅招牌嘢未啤酒鸡套餐,就系我哋今日嘅主角。📌招牌惹味啤酒鸡套餐,$788四位,包4份餐汤配蒜蓉包、两客特色沙律、桂花惹味啤酒鸡一只、两份主食同埋四杯饮品,都几多嘢食吓。📌另外仲推出咗宵夜餐牌由晚上10点开始,做到夜晚两点,当然宵夜小食就梗系要配美酒啦,仲有餐酒、鸡尾酒同埋啤酒饮。🍻餐汤配蒜蓉包今日厨师精选浓汤系蘑菇忌廉汤,蘑菇打得好碎,捞入忌廉汤入边令到汤质好浓稠,
📌方便揾食嘅梗系旺角,而旺角弥敦道726号成幢都系食肆,真系最方便就脚。 📌惊喜发现《Homeland》原来系度开左分店,之前都试过荃湾总店,价钱合理,食物款式大众化,其实真系几啱聚餐,而阿妹老公又想试吓最新推出嘅啤酒鸡,绝对啱晒口味。 📌由于弥敦道726大厦19楼,一出䢂全层都系《Homeland》,环境都几大有两个大厅,好多张四至六人枱连住梳化枱,真系好啱大班人过嚟聚餐。 📌墙上仲挂咗啲油画🖼️,好有欧陆式的格局。✨ 📌以西餐为主题,有好多二人餐同四人餐, Pizza套餐$388两位,仲有海鲜盘套餐,同埋新推出嘅招牌嘢未啤酒鸡套餐,就系我哋今日嘅主角。 📌招牌惹味啤酒鸡套餐,$788四位,包4份餐汤配蒜蓉包、两客特色沙律、桂花惹味啤酒鸡一只、两份主食同埋四杯饮品,都几多嘢食吓。 📌另外仲推出咗宵夜餐牌由晚上10点开始,做到夜晚两点,当然宵夜小食就梗系要配美酒啦,仲有餐酒、鸡尾酒同埋啤酒饮。🍻
今日厨师精选浓汤系蘑菇忌廉汤,蘑菇打得好碎,捞入忌廉汤入边令到汤质好浓稠,食落去有粒粒蘑菇碎。🍄
沙律好大碟一碟㖞!唔系平时啲餐前沙律细细兜咁少。面头铺咗好多旧慢煮鸡胸肉,食落好嫩口,无皮无肥肉位,再捞上日式胡麻酱,酱多先似食沙律嘛,下面就有一大堆沙律菜、粟米同蕃茄仔,感觉好清新。
呢款泰式沙律除咗沙律菜同埋蕃茄仔之外,仲有青瓜丝同木瓜丝,捞上泰式酱汁酸酸甜甜,好有泰式味道,仲配上几嚿墨鱼仔,弹牙又好爽口,以前菜沙律嚟讲真系够晒班。
主角啤酒鸡一上枱,真系全场哗然!真系成只鸡咁焗出嚟,仲要系大size嘅黄油鸡,会唔会太抵食呀?
呢碟炖饭嘅伴碟同埋相都已经非常吸睛,好有艺术感。
绝对冇失望!上次喺荃湾店食过卡邦尼意粉已经觉得好出色,同一个配方带返嚟旺角店当然唔会逊色喇!
阿妹难得坐完月可以放肆,当然拣返杯极级废水饮吓啦!芝士奶盖系列真心邪恶,冻饮好大一杯,上面一堆芝士奶盖融入喺果茶入边,真系望到都兴奋😍,杯底仲有原粒荔枝果肉,味道好清新,又唔系好甜,捞埋浓厚嘅芝士忌廉一齐饮,真系废水中嘅表表者。
蜜桃果肉芝士奶盖(左),跟餐价,加$24
阿妹拣咗荔枝果肉,阿妹老公就拣咗蜜桃果肉。比起荔枝嚟讲,蜜桃就甜啲,因为糖水成份高啲,同样地芝士忌廉嘅成份系依然一样咁丰富。
大家叫芝士奶盖叫得咁兴奋,作为抹茶熊嘅熊妹梗系试吓抹茶味啦!
𡃁妹要养身,所以拣热饮,花茶真系养生之选。以餐牌的资料显示,洛神花可以利尿降血压、补血养气、红润面色、调节血脂,真系好啱女孩子饮! 一壶玻璃壶呈上,配上金色的手柄位,望落去都好高级。洛神花茶味道酸酸甜甜,一直有个蜡烛热座兴住花茶壸,所以可以keep住热茶嘅温度及浓度,咁大一壸,确实好抵饮! 📌整体来讲,《𝐇𝐨𝐦𝐞𝐥𝐚𝐧𝐝》以西餐嚟讲都做得好有水准,环境大,地方阔落坐得好舒服,而且价钱亲民,好啱一大班人过嚟食大餐!