2020-05-30
是日星期六,陪老婆返公司攞数,出开尖沙咀,就顺便食埋晏。自一月尾至今,都真喺无试过两公婆晌美孚区以外嘅地方一齐食嘢。而日本嘢亦好耐无食过,所以,近近哋嚟到「元气」,平平哋食番餐廻转寿司。餐厅嘅防疫措施都做到足,一入门口量体温,备有消毒搓手液,又以隔板间开啲位,又或加高卡位嘅椅背挡,务求减低传播风险。入座后一切全自助,纸巾、芥末、七味粉、酱油放晒晌枱上,热水自已斟,就连点餐都可以自助,以手机程式就能够一手搞掂,清清楚楚,又唔怕有漏单。蟹肉蟹膏军舰 $10小弟一向都颇喜欢唔使自己动手拆蟹嘅菜式,所以,专登点呢一款军舰。卖10件,抵食㖞,因为蟹肉、蟹膏都落得无欺场,确喺食到蟹嘅鲜味,仲加埋蟹籽做点缀并加添口感,整体嚟讲值回票价。帆立贝配日向夏柑橘汁 $17呢款喺睇到旁边嘅介绍,元气新推介,加上帆立贝我都钟意,所以,试咗一客。唔喺讲笑,件帆立贝真喺坚大粒,色泽晶莹,睇见都好吸引。而面面放咗紫洋葱及柑橘果蓉作提味,帆立贝入口口感柔嫩而清甜,味道清爽带橙香,好啱夏天去试。蝾螺 $14啲寿司按自己喜好各自点,老婆嗌嘅蝾螺就一客有两件,可以同佢一人试一件。螺肉切成薄片,令口感一致,而且,柔烟有咬口,有
呢款喺睇到旁边嘅介绍,元气新推介,加上帆立贝我都钟意,所以,试咗一客。 唔喺讲笑,件帆立贝真喺坚大粒,色泽晶莹,睇见都好吸引。而面面放咗紫洋葱及柑橘果蓉作提味,帆立贝入口口感柔嫩而清甜,味道清爽带橙香,好啱夏天去试。
啲寿司按自己喜好各自点,老婆嗌嘅蝾螺就一客有两件,可以同佢一人试一件。螺肉切成薄片,令口感一致,而且,柔烟有咬口,有阵阵螺肉嘅甜味,比预期好。 炙烧黑椒蚝 $10
老婆唔想一次过食得太多生嘢,所以,佢就点咗几款炙烧系嘅寿司。佢特别点咗呢款烧生蚝,虽然只喺炙烧,即表面辣一辣吓,但感觉已安心好多。佢话只蚝颇有蚝味,而洒咗啲黑椒粒上面,惹味好多。 炙烧味噌长鳍吞拿鱼 $10
虽然话喺炙热,但睇外观就好似无乜点烧过吓,哈哈!由于加咗啲味噌、酱油,再放上少少牛蒡丝及葱粒,所以,老婆话味道多变,但又唔会错过到吞拿鱼嘅油润香味。
小弟试咗新推出嘅带柑橘香嘅帆立贝,老婆亦试咗款炙烧味噌帆立贝。跟上面嘅长鳍吞拿鱼好相似,都喺放有牛蒡丝及葱粒,加上粒帆立贝本身喺有质素嘅,整体食味好好,老婆都赞。
一见炙热,就喺老婆点嘅款式,平时我哋好少食蟹柳,因为,经常遇到啲好沟粉嘅货式,所以,呢次见佢皇帝蟹柳就搏搏试一试。一客有两件,我哋大家都可以试到,啲蟹柳嘅质感明显唔喺劲沟粉𠮶啲,唧咗啲芝士酱,又几唔错㖞。 他他白鱼天妇罗 $10
一大件炸白鱼柳,沾上沙律酱,冚晒成嚿寿司饭。食落,口感绝对喺炸鱼柳配白饭,哈哈!其实味道唔错,件白鱼天妇罗炸得唔油,而寿司饭捏得松软唔会太死实。 柚子酱油吞拿鱼 $19
老婆点咗多款炙烧寿司,亦点番款较生嘅寿寿司。虽然睇落呢款酱油吞拿鱼寿司红得嚟好似摆喺橱窗啲模型咁,但入口吞拿鱼颇有鱼味,以柚子、酱油腌渍过,食味真喺几好啫。
之前所点嘅天妇罗寿司几好,所以,追加一客野菜天妇罗,有两件南瓜、两件茄子,前者口感非常粉甜,而后者则十分软绵最紧要喺一口咬落唔会酒淋淋。 牛油果软壳蟹卷 $22
最后加多一客寿司卷及乌冬垫肚,牛油果软壳蟹喺老婆认为嘅心水配搭之一,除牛油果、软壳蟹之外,仲卷住青瓜,添加埋蟹籽,故此,口感甚富层次,味道丰富。
碗乌冬见佢卖$29,估计都唔会太大碗,份量刚好啱晒我哋两个「些牙」,却又唔会太滞肚。虽然只卖廿零蚊,但一样交足货,三大粒帆立贝,煎得有牛油、蒜香,而乌冬够晒滑身,口感却又带烟韧,老婆极之欣赏碗乌冬。
最后,都影影我哋嘅战绩,唔觉唔觉扫咗10碟 寿司、一客天妇罗、顶多碗乌冬,对某啲人嚟讲唔喺咩嘢,但老婆唔喺大食之人,呢个份量对我哋嚟讲算喺食多咗。 埋单都喺二百头,除咗食到饱之外,更品尝到唔同嘅味道及有质素嘅食材。总之,能够食得尽兴,就喺幸福嘅一种。