餐厅: 海饌 - 海鮮牛扒餐廳 (Fashion Walk)
资讯:

🍄复活节假期就快嚟到尾声~唔知大家又去咗边度玩呢?而我冇去Staycation,反而嚟咗铜锣湾Beefcation。🐮作为牛魔王,相信对Beefcation呢个词语应该冇乜抵抗力。😈🔥顾名思义,餐厅以牛肉作主题准备咗一系列Special Menu。趁假期就约咗几位朋友一齐去试吓!🤪餐厅位于铜锣湾食街,室内室外都有座位。夜晚有埋波波灯做装饰,几Chill。🍺为响应主题,餐厅玻璃上都贴满“牛牛先生”拖住行李喼嘅公仔贴纸,好过瘾。🎈*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*✨✨𝙎𝙊𝙐𝙋✨✨🔸 𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝙾𝚗𝚒𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚙 法式洋葱汤比起一般洋葱汤,特别嘅系面头有一片厚厚嘅芝士。芝士焗到半溶状态好香,配上蒜蓉包同个汤一齐饮好正。🔸 𝙲𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌 𝙾𝚡𝚝𝚊𝚒𝚕 𝙲𝚘𝚗𝚜𝚘𝚖𝚖𝚎 法式牛尾清汤一般红酒烩牛尾就食得多,牛尾清汤反而第一次饮。肉汤味道醇厚甘美,配上细细粒嘅牛尾肉,既入味又软嫩。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*✨✨𝙈𝘼𝙄𝙉✨✨ 🔸 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙳𝚎𝚕𝚞𝚡𝚎 𝚂𝚞𝚒𝚝𝚎 豪华牛肉套房大拼盘共包括五种食物,可以一次过试晒!▪️法式鞑靼牛肉配墨西哥脆饼因为系生牛肉,所以建议先食。

✨✨𝙎𝙊𝙐𝙋✨✨

🔸 𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝙾𝚗𝚒𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚙 法式洋葱汤
法式洋葱汤

法式牛尾清汤

✨✨𝙈𝘼𝙄𝙉✨✨

🔸 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙳𝚎𝚕𝚞𝚡𝚎 𝚂𝚞𝚒𝚝𝚎 豪华牛肉套房
大拼盘共包括五种食物,可以一次过试晒!

▪️法式鞑靼牛肉配墨西哥脆饼
因为系生牛肉,所以建议先食。虽然系生牛肉,但食落一啲唔舒服嘅感觉都冇。用刀剁碎与各种调味料搅拌后,再加入生鸡蛋,味道好融洽。口感就似食吞拿鱼一样,第一次食觉得几特别。

▪️脆皮美国牛肋条配是拉差蛋黄酱
炸脆皮嘅牛肋条外脆内软,好香口。配上拉差蛋黄酱,微微带辣。

▪️24小时慢煮美国牛面肉配蛋阔面
个人认为系拼盘里面最出色嘅牛肉。慢煮烹调方式令牛肉非常软腍,入口即溶。下层配上蛋阔面,够饱肚。

▪️传统烩韩式牛肋骨
味道真系同一般韩式餐厅食到嘅差唔多,配上萝卜同埋红萝卜,味道浓郁。比起慢煮牛面肉,牛肋骨相对有咬口。

▪️烤安格斯牛肋肉墨西哥卷饼
卷饼馅料十足,牛肋肉配上不同配料,仲有牛油果酱,清新不油腻。

🔸 𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 西班牙海鲜饭
餐厅都有名你叫“Seafood & Grill”,点都要叫返啲海鲜食~西班牙海鲜饭非常足料,主要有青口、蚬肉、大虾,面头再淋上少少忌廉芝士酱,好食。
西班牙海鲜饭

🌟凡恵顾任何Beefcation餐牌上食物,可加$40要一杯Stealla Dauagut 500ml😍劲扺呀!!🌟
Stealla Dauagut 500ml

✨✨𝘿𝙀𝙎𝙎𝙀𝙍𝙏✨✨

🔸 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚒𝚕𝚕𝚎-𝙵𝚎𝚞𝚒𝚕𝚕𝚎 士多啤梨拿破仑
就算食到九成饱都一样要食甜品!细细件嘅拿破仑就啱啱好~两层千层酥皮中间夹住士多啤梨同埋吉士忌廉酱,甜度适中,香脆得黎唔会太Heavy。
士多啤梨拿破仑
2021-03-30