2023-09-18
Afuri Ramen - 原来呢间过江龙,The One就有一间,睇返原来佢哋系一间于2019-2020年开始红嘅一间拉面点,同年佢哋就系香港开咗间分店。见咁耐我哋都未去朝圣,机缘巧合下我哋就去咗食。柚子酱油拉面 ⭐⭐⭐/⭐x5 推荐指数 - 108$上菜嘅一刻,柚子味芳香扑鼻,见到汤底嘅颜色就知佢系一个好正宗嘅酱油汤底味道,可惜叉烧份量少咗啲,就只有薄薄嘅一片。汤底饮落口... 柚子味呢?原来柚子味都只系掩饰,整个过程只有酱油汤底嘅味道,酱油味只系合格,始终比唔上喺日本食到嘅味道🥲 不过喺香港止下瘾就足够了。喺面底方面,感觉上佢比较有特色,眼见有明显嘅小麦纤维,食落口都好似荞麦面,面条够弹牙,而且食到最后都冇话淋晒,值得一赞。👍至于其他食材方面都比较一般,流心蛋嘅酱油味都较为突出,几好食。但系竹笋时粗时幼,而且有啲都好老好多纤维。
柚子酱油拉面 ⭐⭐⭐/⭐x5 推荐指数 - 108$