2017-10-12 222 浏览
铜锣湾呢间新雪糕店,甫一开就好多人帮衬,除咗因为地点方便,系正世贸隔离,对面又有好多小食同饮品,更重要系店舖嘅装修几光猛,占了地下转角大铺位,一片落地玻璃再加上三个有趣既鬼佬唛头,见到的确有冲动入去望一望八一八!是次攞住新店开张嘅买一送一优惠,饭后专程黎试佢既意式雪糕。雪糕口味由普通既生果味/cheesecake味到朱古力/nutella /hazelnut 都有,呢晚唔想咁浓味既鬼试左*Lemon Ginger Honey*, 配雪糕筒(无拣岩灯光,其实佢系偏黄既颜色,好似lemon sorbet 咁)一球既份量正正常常,但似乎新店既新妹妹们仲未「不」上手,gelato质地软身,好难「不」到cone shape, 所以系一dat dat咁叠上去的,唔同人整既单球size都唔系好一样,目测都有d差距⋯(我呢个算系比较多既一球)雪糕既柠檬味俾想像中浓,而且系好酸!嗜酸既朋友一定要试!头几啖的确几醒神,但食多左个咀会好「拿」喉因为太酸了⋯ 姜味唔会太浓太辣,磨得好幼,仲有d姜丝系雪糕入面添,感觉几raw xD 蜜糖味唔够突出,overall都系有点儿酸到标眼水上面既cream微甜,如果
lemon  ginger  honey

上面既cream微甜,如果拣左偏浓味既雪糕可以加cream,同浓味雪糕配住食会顺滑d无咁重口味~
雪糕筒方面虽然唔系脆卜卜果种,但外层少少脆内层冻冻地好似蛋饼咁(蛋味几香),系是次成个雪糕最满意既部分~

原价$40一个单球(piccolo) 其实都偏贵,不过店内位置都几多,行街睇戏前经过可以一试的。
$20 (宵夜)