2019-06-30
粉中啲食肆都开得嘅靓,其中呢间越一我自己都几钟意。尤其是呢排好热好焗真系想食啲清新啲嘅嘢,越南菜啱晒呀!特饮就唔少得啦,热到咁样!!青柠疏打,三色冰,薏米水,正呀凉透心!老友去到边度都系食海南鸡,而佢话,粉岭嘅海南鸡,呢间水准排第二高!咁都几高㗎喇,佢好少会赞嘢好食㗎。生熟牛肉檬粉,呢度嘅招牌菜啦,份量好大,唔错!牛肉份量都多嘅,夹埋啲生洋葱,生芽菜,爽口!汤头几好,见到都觉得唔油腻,甜甜地,调味对胃唔口渴,可以饮清碗!香茅猪扒捞檬又系必食,块猪扒大到要Share比啲男同事先食得晒!干花生蒜粒够多,我觉得酸萝卜丝就少咗啲,欠咗少少酸劲。呢度嘅鱼露都系偏淡嘅,咁食就健康啲,但系好钟意酸嘅我就觉得如果再重口味啲就更加好。猪扒真系好厚切㗎!煎得唔错,香茅味就弱少少,不过最近食过咁多地方嘅香茅猪扒,都系香茅味弱,唔知系咪香港香茅贵?今日5个同事一齐食,就叫多咗个避风塘Style软壳蟹试下。哗~好大碟,系好大碟!我都未见过咁大只软壳蟹!!我谂呢度起码都有两三只,好多肉,唔系出面得个壳得啲炸粉嘅质素,超正!啲避风塘用来捞落啲捞檬度好正,辣辣地咁!整体嚟讲,抵食嘅,晚饭时间讲真间间都差唔多钱㗎喇,咁
生熟牛肉檬粉,呢度嘅招牌菜啦,份量好大,唔错!
牛肉份量都多嘅,夹埋啲生洋葱,生芽菜,爽口!
今日5个同事一齐食,就叫多咗个避风塘Style软壳蟹试下。哗~好大碟,系好大碟!我都未见过咁大只软壳蟹!!我谂呢度起码都有两三只,好多肉,唔系出面得个壳得啲炸粉嘅质素,超正!啲避风塘用来捞落啲捞檬度好正,辣辣地咁!整体嚟讲,抵食嘅,晚饭时间讲真间间都差唔多钱㗎喇,咁拣间啱食会开心好多。