2021-08-19
暑假本身就打算去泰国玩,但今天飞唔到就好可惜唯有系香港品尝一间泰国风味嘅地道菜啦~呢间新泰位于尖沙咀北京道,由地铁站出发唔驶5分钟脚程就到。虽然佢系楼上铺都唔易揾,不过入面装修真系好chill,我地五点几食果时人少少好似包场咁好正(之后真系爆晒棚)餐厅可供嘅选择都好多,有小食有主食有甜品有烧烤,真系好丰富。我哋叫咗两款小食,一款甜品,同饮品,虽然好似唔多咁,但其实佢提供嘅份量系好多㗎,下图慢慢讲越式虾米纸卷每次一定会食嘅泰国小食,佢所选用嘅材料充足,而且菜好新鲜,炸虾仲热辣辣好脆口。咬落去真系好爽口弹牙㗎沙嗲串烧(鸡、牛、猪)每样两串沙嗲汁分开上真系好细心,我试过去过一间佢直接将汁淋落去嘅时候,怕辣嘅我真系食唔到鲜肉沾上沙嗲汁嘅浓香,加埋佢本身嘅油汁,咬落去一啲都唔韧,值得一试啊泰式甜品小拼盘一碟总共有八件,我觉得最好食真系椰汁糕,而佢一啲雪藏味都冇,睇得出系用心制作,唔系摆咗好耐嘅舱底货配埋椰青一齐饮,先有泰国风味㗎嘛如果你行开尖沙咀,又好想喺夏天食到泰国嘢嘅,真系值得一试啊
越式虾米纸卷
咬落去真系好爽口弹牙㗎
沙嗲串烧(鸡、牛、猪)每样两串
泰式甜品小拼盘
配埋椰青一齐饮,先有泰国风味㗎嘛
如果你行开尖沙咀,又好想喺夏天食到泰国嘢嘅,真系值得一试啊