2014-08-18
食完饭已饱但都仲系未够喉需要一d糖气去充充电:^0知道Starbucks出左几款Loaf Cakes同埋Frappuccino好啦一于就全部试哂佢:^)Very Berry Loaf Cake蛋糕体甜度适中且不油腻,但感觉太干身虽然唔系一拮就完全散碎,但佢系一大块一大块咁裂开/___莓果酸甜,配上朱古力浓香,味道丰富却又清新只可惜佢莓果既部分真系太少,加上蛋糕干身整体食落真系好易滞,好似塞干蛋糕落口咁,又难吞咽,要靠饮品冲下……Double Chocolate Chip Loaf Cake未食就觉得有d油腻了,表面稍有亮光朱古力味十分香浓,佢唔只系蛋糕顶有两款朱古力打响头炮连蛋糕体都系朱古力底坐阵:^0朱古力粒香甜带微苦,因此腻度降低而且呈半溶状态,入口即化,令朱古力香气充满口腔每一个角落朱古力蛋糕体唔算过分干身,但大抵都可以话系偏干另外系佢真系有少少油腻,又几甜,食食下都有d滞Orange Poppy Seed Loaf Cake呢个系我个人认为比较食得落既蛋糕湿润度充足,就已经解决左先前两款蛋糕既干涸问题香橙味道够清,又唔会太假我唔中意食香橙味制品既,尤其系香橙朱古力,但此道本人认
但都仲系未够喉
需要一d糖气去充充电:^0
好啦一于就全部试哂佢:^) Very Berry Loaf Cake
蛋糕体甜度适中且不油腻,但感觉太干身
虽然唔系一拮就完全散碎,但佢系一大块一大块咁裂开/___
莓果酸甜,配上朱古力浓香,味道丰富却又清新
只可惜佢莓果既部分真系太少,加上蛋糕干身
整体食落真系好易滞,好似塞干蛋糕落口咁,又难吞咽,要靠饮品冲下…… Double Chocolate Chip Loaf Cake
未食就觉得有d油腻了,表面稍有亮光
朱古力味十分香浓,佢唔只系蛋糕顶有两款朱古力打响头炮
连蛋糕体都系朱古力底坐阵:^0
朱古力粒香甜带微苦,因此腻度降低
而且呈半溶状态,入口即化,令朱古力香气充满口腔每一个角落
朱古力蛋糕体唔算过分干身,但大抵都可以话系偏干
另外系佢真系有少少油腻,又几甜,食食下都有d滞 Orange Poppy Seed Loaf Cake
呢个系我个人认为比较食得落既蛋糕
湿润度充足,就已经解决左先前两款蛋糕既干涸问题
香橙味道够清,又唔会太假
我唔中意食香橙味制品既,尤其系香橙朱古力,但此道本人认为可以接受
白朱古力偏甜,带点奶香及脆度,加上香橙皮粒微酸带韧性,甚是有趣
罂粟籽有淡淡籽香,微粒脆感令蛋糕不会单调,质感非一味软稔
Tiramisu Frappuccino
上网见人率先试左话Tiramisu味超香浓
讲真食开饮开Starbucks既,又点会唔清楚一贯水准同味道走向呢?
我就一定唔会信到十足十既,不过点都想试下:^)
因为我唔系好中意cream,所以点左少cream既
甫入口,已经心感不妙
太甜了!!!!!
Frappuccino本身甜底我知道明白清楚理解
但一边谂住Tiramisu味去饮……
Tiramisu又唔可以话佢0%存在感,但真系淡淡淡版啰
如果以普通一杯Frappuccino角度黎讲,都算系正常既,同平时没两样
总之……为左Tiramisu味既同学大概会有点失望了