2021-01-24 1901 浏览
要farewell朋友,所以特登拣咗呢一间名气极高嘅下午茶Teaset 试吓,程序非常简单,只要上网打餐厅名,咁入去拣外卖二人下午茶套餐,就得,承惠698。先讲讲佢嘅外貌,我觉得外卖盒十分高档,有两层,打横开,一次过可以看晒所有食物。因疫情关系,先后试过几间顶级酒店嘅外卖下午茶。有四季酒店嘅下午茶,grand Hyatt 及依间。先试一试佢嘅松饼,味道ok,就是果酱没有太大特色,提供了士多啤梨味及橘子. 本人觉得四季酒店嘅松饼或半岛的较好味,Cream cheese及玫瑰果酱胜一筹。咸点:青瓜蟹肉卷,三文鱼三文治,生牛肉黑松露三文治及青豆松露挞。这四款咸点配搭高档,味道也好好味,足料,各具特色。甜品:一打开盒子,看见有六件蛋糕,基本上佢喺餐厅蛋糕柜,攞咗六件嘅蛋糕出嚟。如果每件$78咁计,依6件蛋糕都值$480!所以性价比十分之高。睇吓你系唔系好钟意食甜点,基本上一人食一件都太饱啦,因为份量实在太大。当我哋食到第二第三件嘅时候,更好味嘅嘢都变得太甜好脷啦。我哋首先试咗佢嘅享负胜铭嘅千层蛋糕,老实讲唔明白点解咁多人话好好味。我都系一个Millie feuille嘅爱好者,食尽唔同地方嘅千

甜品
我哋首先试咗佢嘅享负胜铭嘅千层蛋糕,老实讲唔明白点解咁多人话好好味。我都系一个Millie feuille嘅爱好者,食尽唔同地方嘅千层蛋糕。我自己觉得好味嘅千层蛋糕,一定要松,脆,及个吉士要够滑。话到好似有100唔知几十几层好巴闭,但老实而言,贴近吉士嘅部份皮是淋了,脆就脆,但不是松化的。用刀也不能把它切开一半。再讲讲佢嘅吉士,佢吉士是云呢拿做的,偏硬,咬的时候会一粒吉士丢出来🥲我个人觉得是一般。想吃好味的千层酥皮蛋糕,我会推介天后的mimosa 或royal garden 的千层酥皮蛋糕。
我本人比较钟意朱古力松露蛋糕, 75%嘅朱古力好浓郁,入边有啲脆脆几有层次感。
其余嘅蛋糕普遍来讲我觉得算偏甜,味道算不错。

最后附送Twg 的茶包两包。
小结:
咸点比较出色高档,而松饼及甜点部份质素一般,因甜点因为份量好多,所以建议三人食也可以。最后,因为名气来打卡一次,也是一个不错的选择。
或者可以和朋友叫两三件蛋糕一齐分享也不错。
外卖自取