2016-09-19
小妹第一篇食评,希望大家唔会见笑^^!今日系我家麦师奶嘅生日我地一行12人就嚟左新都城2期嘅百汇轩同佢庆祝!我地最后决定叫一个套餐,又可以唔洗续样点谂到头都大晒又免加一,最后仲送左水果加糖水比我地!唔错吧!首先上嘅系玫瑰龙虾e面:👍👍👍👍玫瑰龙虾其实系嚟自南非嘅品种!佢嘅外壳比其他龙虾品种够为薄身,肉质非常之饱满而有弹性而且龙虾味十足!比起大只得龙虾味较淡嘅波士顿龙虾我地就更加玫瑰龙虾!今次呢只大概有2斤半重,啖啖肉!不过e面就比较失色,啲汁好明显系冇捞到落底所以没有掂到汁嘅面会痴住,一夹起就一大旧!不过overall味道非常不错,不会太咸,食多几旧都唔会觉得口渴!元贝珊瑚蚌炒甜豆:👍👍👍甜豆炒得啱啱好,非常爽脆!元贝鲜甜,唔会好似擦子胶一样(你懂的),不过系个珊瑚蚌一啲大大旧,一啲就碎碎咁所以我地一啲人有得食,其他冇得食嘅人就得个睇字啰!😜炸海鲜卷:(小妹冇食到!抱歉🙋!)不过听讲有食嘅屋企人话海鲜卷入面有菠萝粒食起上得冇咁济㖞!😜脆皮烧乳猪:👍👍👍👍猪皮烧得十分之脆,里面嘅肥膏唔会太厚,肉质香滑,食落一啲都唔觉得油腻!只乳猪一嚟到大家已经急不及待起筷,所以e道其实得番一半!😂清蒸沙
玫瑰龙虾其实系嚟自南非嘅品种!佢嘅外壳比其他龙虾品种够为薄身,肉质非常之饱满而有弹性而且龙虾味十足!比起大只得龙虾味较淡嘅波士顿龙虾我地就更加玫瑰龙虾!今次呢只大概有2斤半重,啖啖肉!不过e面就比较失色,啲汁好明显系冇捞到落底所以没有掂到汁嘅面会痴住,一夹起就一大旧!不过overall味道非常不错,不会太咸,食多几旧都唔会觉得口渴! 元贝珊瑚蚌炒甜豆:👍👍👍
甜豆炒得啱啱好,非常爽脆!元贝鲜甜,唔会好似擦子胶一样(你懂的),不过系个珊瑚蚌一啲大大旧,一啲就碎碎咁所以我地一啲人有得食,其他冇得食嘅人就得个睇字啰!😜 炸海鲜卷:(小妹冇食到!抱歉🙋!)
不过听讲有食嘅屋企人话海鲜卷入面有菠萝粒食起上得冇咁济㖞!😜 脆皮烧乳猪:👍👍👍👍
猪皮烧得十分之脆,里面嘅肥膏唔会太厚,肉质香滑,食落一啲都唔觉得油腻!只乳猪一嚟到大家已经急不及待起筷,所以e道其实得番一半!😂 清蒸沙巴龙趸:👍👍👍
哗!好大条!不过由于可能佢太大条嘅关系,无论师傅时间拿捏得几好,鱼肉系啱啱好离骨但系都系会比细鱼鞋一啲!不过佢胜左鱼味十足又够鲜甜,最后大家都食到得番条骨! 炸子鸡:👍👍👍
呢道嘅炸子鸡真系做得唔错,外皮炸到非常之脆,入面嘅肉质非常之juicy!!不过作为鸡王嘅我都系比佢3个👍,因为虽然师傅嘅煮食技巧十足,不过小妹觉得佢鸡味欠俸,加上小妹都系比较爱吃淮盐配炸子鸡!不过侍应反而就比左一碟酱油我地(冇点)!真系可惜!! 荷叶饭:👍👍
小妹本身非常之喜爱食荷叶饭,不过今次冇食太多因为小妹不太喜欢太湿嘅炒饭,而且佢地其实冇放太多嘅配料喺炒饭入面,不过味道其实系唔错的!只系如果佢干身番少少就更加好了! 莲蓉寿包:👍👍👍👍
寿包系我地今日嘅抢手货之一,因为佢上到枱嘅时候啱啱蒸起热辣辣!个包本身做得十分之松软,入面嘅莲蓉十分香滑而且唔会太甜,如果唔系只有12个.......😋😋
其实我地仲有个鱼翅(其实冇乜翅)同埋生鲍鱼菇扒生菜,小妹见佢地冇乜特别就唔写太多喇!由于每一个菜都系大大碟嘅关系,我地个个都食到捧住个肚走,减肥计划都系听(or N)日后先开始啦!