2023-10-04 129 浏览
食得多广东菜有时都想试吓啲外省菜,我尤其钟意食水煮同酸菜系列。今日嚟到呢间餐厅见到其他人食酸菜桂花鱼好似好正咁,整条鱼连埋鱼头,本来都想跟佢食桂花鱼,但系发现原来价钱贵一倍,估计都真系新鲜鱼,悭家嘅我改食酸菜鲜鱼,虽然价钱平一半,但系鱼肉质素都几好㖞,而且份量都好大,钟意佢落青麻椒,唔会死麻,而且极多酸菜同葱,成个酸菜鱼非常惹味,我觉得系属于小至中辣,怕辣嘅人可能会有啲顶唔顺。另外都好欣赏佢个孜然炒山羊肉,羊肉质素几好,味道够鲜,都有微辣,算炒得唔油,外省嘢嚟讲唔肥腻。为咗中和返个辣味,都点咗个嫩鸡煨面,面嘅份量都好大,足够四个人分嚟食,而且又系好钟意佢够多菜多肉,个汤都唔会太淡嘅。食完主菜当然要加多个豆沙锅饼,锅饼嚟讲佢算整得外脆内松软,豆沙馅量适中,唔会太甜呢,上枱时热辣辣,食埋就非常满足啦!湾仔来讲价钱都算唔错,可能中午嚟食更加抵食,因为仲要免茶介添!