去尖沙咀玩Pokemon Go,系尖东未起步先医饱个肚,食过附近嘅「劲回味」同「渣哥」两间舖,所以今次试新野,呢间都系选择之一。一向觉得拉面店贵精不贵多,呢间开咁多分店,拉面能否保持水准呢?当时排紧队正正有咁忧虑,加上拉面汤底得豚骨同虾味噌两款,睇相觉得唔多吸引。我同男友各自叫了不同嘅汤底,到左店员端上拉面来,闻一闻两个汤底,又真系好有豚骨同虾嘅香味。食拉面习惯先饮汤再食面,睇店舖块牌话,豚骨汤底系利用高压煲将豚骨和水煲成乳白色,绝无添加奶类品同味精。 饮左我碗虾味噌汤底,系有浓厚虾膏精华香味,配上原粒粟米,中和左浓味,碗里仲有少许葱碎,食落更香口。至于面条系超幼身,比一兰拉面更幼,似车仔面厚度,这跟我喜欢的有所出入,不过咬落口又几爽。(P.S. 落单有request要硬面质地)好食嘅永远留待最后先享受。碗里嘅半熟蛋刚好吸收汤味,食落好和味,至于两块叉烧肉唔造作,纯粹小鲜肉香味。除左拉面外,台上有唔同调味料, 蒜蓉,拉面汁,七味粉,辣粉, 辣芽菜,芝麻碎,仲教埋点配搭成新汤底,男友跟住整,不断话好吃!好吃!外表平平无奇,虽不至说内有干坤,但仍有值得一试嘅感觉。

外表平平无奇,虽不至说内有干坤,但仍有值得一试嘅感觉。