呢日返完大学听讲座,夜晚6点左右坐一个站到坚尼地城食晚饭。朋友一早订了位,所以餐厅都预留左张枱比我地。走到餐厅内,见到好多表情可爱的熊啤啤同小白兔公仔,顿时开启了"港女mode" (狂影相!!)。装修走高档休闲路线,云石枱配白云灯,加上每一枱都系梳化櫈,枱面放有烛光,既有情调亦舒适。坐底无几耐,见到有一家大细黎食饭,小朋友见到咁多得意公仔,听到佢即刻话要拣有cushion既位坐😂!前菜: 海胆蟹肉牛油梨芒果他他 ($98)一揭开餐牌,无谂过呢间貌似cafe卖既食物会咁高档,而第一样令我双眼发亮既就系呢个他他!以牛油果蓉、芒果粒同羽衣甘蓝做底,口感非常软滑。利用芒果既酸甜同羽衣甘蓝既清新中和左牛油果既饱济感,系别有心思既做法。中层铺上满满的蟹肉,有咸鲜味之余,肉质更是爽口。上层以沙律菜垫底,铺上矜贵的两样食材: 海胆同黑松露,为他他提升色香味。海胆鲜甜,份量大概有一行咁多,绝对比得上价钱,不过个人会偏好用加拿大海胆,口感应会较佳!令我非常欣赏的是,伴碟不但美观,而且味道配合使用的食材。碟的四周淋上了黑醋橄榄油,比客人伴沙律菜食; 另外再加了脆卜卜的鱼子,实在系令人齿颊留香。 小食: 烧蒜

前菜: 海胆蟹肉牛油梨芒果他他 ($98)
海胆蟹肉牛油梨芒果他他

小食: 烧蒜蓉生蚝 ($40/只)
从未试过烧蒜蓉的食法,就叫左一只试。又一道令我喜出望外既野食,焗过既蒜蓉十分香口无苦味,里面既生蚝依然系生食既口感,无缩水,好感动!
烧蒜蓉生蚝

滋味小食: 小食拼盘 ($88)
拼盘有薯条、4件切件炸软壳蟹同4只BBQ鸡翼。
薯条粗幼适中,上有黑椒和盐花,而精粹当然系晒酱汁之上!酱汁除左有茄汁,仲有牛油果酱同黑松露沙律酱!!个人认为,薯条点黑松露沙律酱系绝配的。
炸软壳蟹件有蟹膏,但略嫌炸酱有点硬,冻左无咁好食。我钟意将炸软壳蟹点牛油果酱,因为牛油果酱带点酸,开胃!
鸡翼同样的惹味,BBQ酱重口味,但同样略嫌鸡皮冻左有点韧,不过味道很不错!
小食拼盘

主食: 明太子意大利面配海胆 ($158)
个白汁非常非常丰富又香浓,明太子更系海量咁落系个汁之中; 意粉弹牙,烚既时间岩岩好,每啖都雪雪声咁食!主角海胆同样都系无苦无腥味,咁既价钱绝对系良心价。
海胆明太子意太利面

总结黎讲,L'attitude系食物味道同质素、摆盘、份量,各方面都超晒班!价钱不贵,但可以食到高级西餐的质素,系难得一见的好餐厅!