2021-01-18 966 浏览
大埔短短一条广福里,已经有5间卖蒸饭,选择多的是,但识拣一定拣新明发,由80年代初只得寥寥可数食肆,直到发展到现在几步一间茶记、面包店、粉面店,依家屹立不倒,当然有佢嘅取胜之处。说实话,新明发由细到大我都只会买外卖回家,堂食,免了,真心觉得内里环境唔理想,地面总觉得油淋淋我贯彻眼不见为干净新明发盅头饭有几款,但每次总系要排骨饭加自家制粉果。盅头饭,水份唔会过盛,饭粒分明,已经嬴了一半。排骨唔会太嚡口,豉油亦唔会过咸,再叫埋姐姐比D辣椒油,一绝。粉果同一般酒楼潮州粉果略有分别,唔会有厚厚粉皮,馅料亦都唔会有粒粒沙葛同花生,反而系丝状又有虾米,每次买饭必配。烧卖亦都有咬口,唔系散修修,唔比方间酒楼差。
我贯彻眼不见为干净

烧卖亦都有咬口,唔系散修修,唔比方间酒楼差。
烧卖    粉果
排骨饭